Стандарти в строителството – БДС

Срещали сте в интернет пространството много пъти в обявите „построен по БДС“. Много от нас знаят какво означава съкращението, но освен ако не си специалист в бранша, доста хора реално нямат представа в какво точно се изразява тази абревиатура.

Строителните компании у нас използват тези букви, за да ориентират своите бъдещи клиенти в какъв вид се издават сградите, прилежащите им помещения и общите им части. Официално това съкращение не фигурира никъде в законодателството или института за стандартизация. 

Да спреш избора си при покупка на ново жилище на БДС в много от случаите е добър вариант. Това означава, че ще имаш привилегията да завършиш апартамента си по собствен вкус ( настилки, цветове, бани, интериорни врати).

Повечето сериозни строителни компании, разполагат с отдели, които се занимават само със завършека на апартаменти в сградите, които строят. Така клиентите имат възможност да се обърнат към специалисти, които са наясно с характеристиките на сградата, за да завършат апартамента.

По какъв начин се издава апартамент БДС

 • Шпакловани стени подготвени за боя или слагане на тапети
 • Хидроизолация и замазка върху тухлите в санитарните помещения
 • Подовете са на циментова замазка
 • Поставена е ПВЦ дограма. 
 • Поставени са външни врати. Вътрешните не се поставят, с оглед на това, че се приема като част от интериора на всеки апартамент.
 • ВиК инсталациите са направени и изведени до „тапа“.
 • Ел инсталацията е готова и завършена до ключове и контакти
По какъв начин се издава апартамент БДС

Основни методи при изграждането на нова сграда

Като начало според района, в който се предвижда да се построи сградата се определя на каква дълбочина трябва да бъде строежа и има ли някакви допълнителни изисквания относно нейната основа. Следните стъпки се спазват по БДС, когато се избере точния терен за строежа на обекта;

 • Определя се точка на замръзване на почвата – това зависи от климатичните условия на района, като колкото по студено е, толкова по-дълбоко е нужно да се вкопае основата на сградата.
 • Определя се вида и структурата на конструкцията – дълбочината на вкопаване зависи и от това какъв тип и колко голяма ще е сградата.
 • Изливане на фундаментна плоча – има различни варианти, които се предлагат, според зависи от конструкцията на къщата и терена. Правят се два основни изкопа – масов, който е най-често срещан и ивичен, който е по-нов метод.

– При сглобяема къща се прави ивичен изкоп, където се позволява ВиК инсталацията да бъде изградена под фундаментната плоча. 

-При къща с масивна плоча и сутерен, трябва да се направи по-сериозен фундамент с плътни дебели стени и втора фундаментна плоча. Когато е масивен изкоп, трябва да се помисли и за добра хидро и топло изолация. 

– фундамент за предварително сглобена сграда е със средна дебелина, като не е нужно да е масивен, предвид това, че сградата е предварително изчислена и с равномерно разпределена конструкция. Тук ВиК инсталацията трябва да бъде сложена под плочата, тъй като за този вид конструкция изкоп не е нужен. Важно е теренът да бъде много хубаво заравнен преди изливането на фундамента. Като цяло това е най-евтиният вариант на фундаментна плоча.

 • Дебелина на плочата се определя от различни фактори, но обикновено на една жилищна сграда плочата е между 30 и 40 см. Модерното строителство в момента поставя хидроизолация още преди да бъде излята плочата, под нея. Изчислява се натоварването, като се включва тегло на сграда, живущи, обзавеждане, метереологични фактори и възможност от земетресения.

Хидроизолация и топлоизолация на нови сгради

От съществено значение в днешно време при строителството е топло и хидро изолацията на една нова сграда. Енергоефективността е пряко свързана с добрата топло изолация, като използвани материали за това са различни видове стиропор, които допринасят за запазването на температурата и максимизиране на използваната енергия, с която се затопля сградата. Разбира се влиянието има значение и за топлите месеци, когато охлаждаме помещенията. Няколко основни вида материали за топлоизолация познаваме;

 • EPS – „експандиран пенополистирен“ или по-добре  познат като бял стиропор. Структурата му е топчесто-зърнена, това е най-често използваният материал при изолация на сгради.
 • Графитен EPS – така нареченият „неопор“. Представляват графитени платна с ниска топлопроводимост. Сив на цвят, този материал го водят за най-ефикасния от всички за топлоизолация. 
 • XPS – “екструдиран пенополистирен“ или известен на масовия потребител като фибран. Някои строители го предпочитат, защото е по-твърд и издържа на повреди.

Хидроизолацията на основите на една сграда е от съществено значение за дълготрайната и експлоатация. Доброто изпълнение намаля риска от проникване на вода и влага през работните фуги, местата където стяга кофража и през стоманобетоновите стени. За изолация на вътрешни помещения е разпространена хидроизолация с повишена еластичност, с която се армират ъглите между стени и под за да няма прекъсвания. Мазаните хидроизолации са с голямо предимство, защото се славят със своята дълготрайност.

Стандарт на зидове и стени в строителството

Стандарт на зидове и стени в строителството

Стандарт при монолитното строителство е зидането на тухли по определени правила и свързани чрез специален разтвор. Прави се така, че да издържат на определени сили по вертикала и хоризонтала. По БДС има три вида основни стени в строителството;

 • Носещи – това е най-важният вид стена в една сграда, които носят други стени, покривни конструкции, подови конструкции, товари ( хора, мебели, обзавеждане) и не на последно място, пазят сградата при природни бедствия. Те са по-тежки от останалите, със специални зидове и материали.
 • Неносещи – Те са само с ограждаща функция. Когато са вътрешни, те се наричат преградни. 
 • Самоносещи – Те носят себе си или стени, които се намират над тях. Могат да поемат хоризонтални сили и да изпълняват роля на укрепващи стени. Тук отново трябва по-сериозен зид, защото е нужна достатъчна коравина и якост.

При зидането отделните елементи се свързват, чрез специален разтвор. Той трябва да се състои от свързващо вещество ( обикновено вар, хидравлична вар, цимент, гипс ). Разтворът се използва за да запълни добре фугите, съединява отделните елементи в едно цяло и осигурява добро разпределение на товара. Освен за зидове, тези разтвори се използват и за мазилки и замазки.

Основното предназначение на стените в едно строителство е да ограждат пространство, както и да поемат товари ( при система с носещи стени), да изолират от звук, влага, въздушни течения при външни стени и т.н.

Монолитните стени от бетон се използват при метода „пълзящ кофраж“ и са най-често приложими в жилищното строителство. Материалите, от които се изграждат стените в строителството са от естествени камъни, печени и непечени тухли, тежки или леки бетони, стоманобетон, глина, дървен материал, дървесни плочи и гипс.

Напиши отзив за Стандарти в строителството – БДС

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.