Видео наблюдение в новото строителство

Всички сме наясно с основните критерии, по които избираме своя нов апартамент – локация, качествено строителство, изложение, 

Инсталирането на видеонаблюдение в нова сграда е от съществено значение поради множество причини, свързани със сигурността, управлението и комфорта на обитателите. То подобрява значително качеството на живот в жилищните сгради, като има превантивна и практическа полза. То спомага за нормалното функциониране на общността и съдейства при разрешаване на различни казуси, свързани с лична собственост и неприкосновеност на дома.

Защо видеонаблюдението в жилищните сгради е задължително?  

 • Предотвратяване на престъпления – Камерите за видеонаблюдение действат като възпиращ фактор за потенциални крадци, вандали и други престъпници.
 • Откриване на инциденти в реално време: Системите за видеонаблюдение могат да осигурят мониторинг в реално време, което позволява бързо реагиране при инциденти или нарушения на сигурността.
 • Сигурност на обитателите: Осигурява допълнителна защита за жителите, като намалява риска от инциденти в общите части като входове, коридори и паркинги.
 • Контрол на достъпа: Камерите могат да бъдат интегрирани с системи за контрол на достъпа, което гарантира, че само упълномощени лица имат достъп до сградата.
 • Документална стойност и събиране на доказателства – в случай на инциденти, спорове или престъпления, видеозаписите могат да осигурят ценни доказателства.
 • Проследяване на инциденти – видеонаблюдението помага да се проследят събитията при инциденти, като аварии или повреди, което улеснява разследванията.
 • Управление, контрол и мониторинг на общите части – управителите на сградата могат да следят състоянието на общите части, което помага за поддръжката и управлението.
 • Оптимизация на услугите – чрез анализ на записите може да се подобри работата на различни системи и услуги в сградата.
 • Доверие, комфорт и увереност в сигурността – наличието на видеонаблюдение повишава доверието на обитателите и ги кара да се чувстват по-сигурни и защитени.
 • Прозрачност – осигуряването на записи от видеонаблюдението създава чувство на прозрачност и отговорност.
 • Спазване на законовите изисквания – в някои случаи законодателството изисква инсталиране на системи за видеонаблюдение за определени типове сгради.
 • Сигурност на работното място: Ако сградата включва офиси или търговски площи, видеонаблюдението може да бъде част от политиките за сигурност на работното място.
 • 7. Финансова защита
 • Защита на активите: Камерите помагат за защита на материалните активи на сградата от кражби и вандализъм.
 • Намаляване на застрахователните премии: Наличието на системи за видеонаблюдение може да доведе до намаляване на застрахователните премии поради по-нисък риск от загуби.

Кой трябва да има достъп до видео наблюдението?

Достъпът до видеонаблюдението трябва да бъде строго контролиран, за да се гарантира сигурността на записите и да се предотврати неправомерно използване на лични данни. Ето кои лица и групи обикновено имат достъп до видеонаблюдението и как този достъп може да бъде регулиран:

1. Администратори на системата

ИТ специалисти: Лица, които се грижат за техническата поддръжка и функциониране на системата.

Системни администратори: Тези, които настройват и конфигурират системата, следят за правилното ѝ функциониране и осигуряват сигурността на данните.

2. Мениджъри по сигурността

Мениджъри по сигурността: Лица, отговорни за общата сигурност на сградата и нейните обитатели. Те анализират записите при инциденти и координират действията по сигурността.

Охранители: Професионални охранители, които следят камерите в реално време и реагират на аларми или подозрителни дейности.

Какви типове камери са подходящи за жилищни сгради?

3. Управителите на сградата

Мениджъри на обекта: Лица, които отговарят за управлението на сградата и нейните съоръжения. Те могат да имат достъп до видеозаписите за целите на поддръжка и управление.

Служители по поддръжка: В редки случаи, ако това е необходимо за изпълнението на техните задължения.

4. Оторизирани служители

Правоприлагащи органи: Полиция или други правоприлагащи органи, които могат да изискват достъп до записите при разследвания.

Застрахователни компании: В случай на инциденти, застрахователните компании могат да изискат достъп до видеозаписите като част от техните разследвания.

5. Обитатели и собственици

Собственици на имоти: В случай на частни имоти или кооперативни сгради, собствениците могат да имат ограничен достъп до записи, свързани с техните имоти.

Обитатели: Могат да имат достъп до записи, свързани с общите части на сградата, но това трябва да бъде регулирано и контролирано.

Регулации и политики за достъп

 • Политики за достъп: Ясно дефинирани политики, които определят кой и при какви условия може да има достъп до видеозаписите. Тези политики трябва да бъдат съгласувани с местните закони и регулации за защита на личните данни.
 • Регистрационен журнал: Водене на журнал за всички действия, свързани с достъпа до системата за видеонаблюдение – кой, кога и защо е осъществил достъп.
 • Обучение на персонала: Всички, които имат достъп до системата за видеонаблюдение, трябва да преминат обучение по правилното използване и етичните аспекти на системата.

Контролираният и регламентиран достъп до системите за видеонаблюдение е от ключово значение за защитата на личните данни и сигурността на обитателите и имотите.

Кои са най-модерните жилищни системи за видео наблюдение?

При избора на добра система за видеонаблюдение за жилищни или търговски цели е важно да се вземат предвид различни параметри, които определят качеството, функционалността и надеждността на системата. Ето основните параметри, на които трябва да обърнете внимание:

1. Резолюция на камерите

Full HD (1080p): Добро качество на изображението, подходящо за повечето приложения.

2K и 4K резолюция: По-високо качество на изображението, което позволява по-детайлно наблюдение и идентифициране на обекти и лица.

2. Нощно виждане

Инфрачервено (IR) нощно виждане: Камерите с инфрачервени LED светлини позволяват наблюдение в пълен мрак.

Цветно нощно виждане: Камери, които използват по-напреднали технологии за предоставяне на цветно изображение дори през нощта.

3. Зрително поле (ъгъл на виждане)

Широкоъгълни обективи: Камери с широк ъгъл на виждане (над 90 градуса) осигуряват по-голямо покритие на зоната за наблюдение.

Регулируеми обективи: Позволяват ръчно или автоматично регулиране на фокуса и увеличението.

4. Типове свързаност

Кабелни (PoE) камери: Използват Ethernet кабел за захранване и пренос на данни, осигурявайки по-надеждна връзка.

Безжични (Wi-Fi) камери: Позволяват по-гъвкаво инсталиране без нужда от кабели, но могат да бъдат по-чувствителни към интерференция и загуба на сигнал.

5. Запис и съхранение на данни

Локално съхранение: Включва запис на видеото на локален DVR/NVR или на SD карта, което осигурява по-високо ниво на контрол и сигурност.

Облачно съхранение: Позволява съхранение на записите в облака, осигурявайки достъп до тях отвсякъде и защита от физически повреди на устройството.

6. Интелигентни функции

Засичане на движение: Автоматично задейства запис или известия при засичане на движение.

Разпознаване на лица: Може да идентифицира и разпознава лица за по-прецизни уведомления.

Зони за активност: Настройка на специфични зони, в които камерата ще засича движение.

Двупосочна аудио комуникация: Включва микрофон и говорител за комуникация в реално време с посетителите.

7. Сигурност на данните

Криптиране на данните: Осигурява защита на видеозаписите от неоторизиран достъп.

Автентикация и контрол на достъпа: Изисква парола и/или други методи за удостоверяване на самоличността за достъп до системата.

8. Надеждност и устойчивост

Водоустойчивост и прахозащита: Камери с IP65 или по-висока степен на защита за външна употреба.

Температурен обхват: Камери, които могат да функционират при екстремни температурни условия.

Изборът на система за видеонаблюдение зависи от специфичните нужди и изисквания на обекта, който ще се наблюдава. Важно е да се обмислят всички горепосочени параметри, за да се осигури оптимална сигурност и ефективност на системата.

Какво окабеляване е нужно при монтаж на видео наблюдение?

Какво окабеляване е нужно при монтаж на видео наблюдение?

Окабеляването при видеонаблюдение е съществена част от инсталацията на системата, тъй като осигурява надеждното предаване на видео сигнала и захранването на камерите. Видът и методът на окабеляване зависят от типа на системата и специфичните нужди на обекта. Ето някои ключови аспекти, свързани с окабеляването при видеонаблюдение:

1. Типове кабели

 • Коаксиални кабели
  RG59: Най-често използван за аналогови системи. Поддържа предаване на видео сигнали на разстояния до 300 метра.
  RG6: Подобен на RG59, но с по-ниска загуба на сигнал, подходящ за по-дълги разстояния.
 • Ethernet кабели
  Cat5e: Подходящ за IP камери, поддържа скорости до 1 Gbps и дължини до 100 метра.
  Cat6: По-добър вариант за по-голяма честотна лента и по-ниска загуба на сигнал, поддържа скорости до 10 Gbps.
  Cat6a и Cat7: Използвани за много високи скорости и по-дълги разстояния, по-често в корпоративни и индустриални приложения.

2. Захранване

 • a. PoE (Power over Ethernet)
  PoE: Предава както данни, така и захранване по един и същ Ethernet кабел, улеснявайки инсталацията и намалявайки нуждата от отделни захранващи кабели.
  PoE+ и PoE++: Поддържат по-висока мощност, подходящи за камери с по-високи енергийни изисквания.
 • b. Отделни захранващи кабели
  12V DC или 24V AC: Използвани при аналогови системи или IP камери без PoE поддръжка. Изискват допълнителни кабели за захранване.

3. Конектори

 • a. BNC конектори
  Използвани с коаксиални кабели, най-често при аналогови системи.
 • b. RJ45 конектори
  Използвани с Ethernet кабели при IP камери и системи с PoE.

4. Окабеляване и монтаж

 • a. Планиране
  Карта на обекта: Изготвяне на карта с позициите на камерите и маршрута на кабелите.
  Избор на маршрути: Избиране на най-ефективните и безопасни маршрути за кабелите, избягвайки източници на електромагнитни смущения.
 • b. Прокарване на кабелите
  Тръбопроводи и канали: Използване на тръби и канали за защита на кабелите от повреди.
  Монтаж на кабели: Закрепване на кабелите към стените или тавана с помощта на скоби или други крепежни елементи.
 • c. Завършване и тестване
  Конектори и свързвания: Монтаж на необходимите конектори и осъществяване на свързванията.
  Тестване на системата: Проверка на всички връзки и тестване на камерите за правилно функциониране.

5. Безжични решения

 • a. Wi-Fi камери
  Не изискват кабели за данни, но все пак се нуждаят от захранващи кабели или батерии.

6. Заземяване и защита

 • Заземяване на системата: Осигуряване на правилно заземяване за защита от електрически смущения и мълнии.
 • Свръхнапреженова защита: Използване на защити за предотвратяване на повреди от електрически удари.

Окабеляването е критичен елемент при инсталирането на системи за видеонаблюдение, изискващ внимателно планиране и изпълнение. Правилното окабеляване гарантира надеждната работа на системата и дълготрайността на компонентите. Инвестирайки в качествени материали и професионален монтаж, се осигурява по-голяма сигурност и ефективност на видеонаблюдението.

Често задавани въпроси

Какви са ползите от инсталирането на видеонаблюдение в жилищни сгради?

Подобрена сигурност: Действа като възпиращ фактор за престъпления като кражби и вандализъм. Мониторинг на общите части: Позволява наблюдение на входове, коридори, паркинги и други общи пространства. Документална стойност: Осигурява записи, които могат да бъдат използвани като доказателства при инциденти или спорове.

Какви типове камери са подходящи за жилищни сгради?

Вътрешни камери: Подходящи за наблюдение на входове, коридори и стълбища. Външни камери: Защита от атмосферни влияния, подходящи за наблюдение на паркинги, дворове и входове. PTZ (Pan-Tilt-Zoom) камери: Позволяват движение и увеличение за по-широко покритие.

Къде трябва да бъдат разположени камерите?

Входове и изходи: За наблюдение на хората, които влизат и излизат от сградата. Общи части като коридори, стълбища, асансьори и паркинги. Периметър на сградата: За наблюдение на външната част и околностите на сградата.

Какви са законовите изисквания за видеонаблюдение?

Информираност: Жителите и посетителите трябва да бъдат информирани за наличието на видеонаблюдение, обикновено чрез поставяне на знаци. Защита на личните данни: Съхранението и обработката на видеозаписите трябва да отговарят на местните закони за защита на личните данни (например GDPR в ЕС). Разрешителни: В някои случаи може да се изисква разрешение от компетентните органи.

Какви са разходите за инсталиране и поддръжка на система за видеонаблюдение?

Инсталация: Разходите включват цената на камерите, кабелите, записващите устройства и труд. Поддръжка: Редовна проверка и подмяна на износени или повредени компоненти, както и обновяване на софтуера. Облачно съхранение: Може да включва месечни или годишни такси.

Напиши отзив за Видео наблюдение в новото строителство

 • ( от 1 до 5 )
 • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.