ВиК стандарти и защо е нужно да се спазват

Основните системи в изграждането на една нова сграда са именно електрозахранване и ВиК. Те преминават през планиране, проектиране, изграждане и всичко това се извършва по стандарт на строителството. ВиК стандартите са се изменили във времето, но не и важността на изградената система. От нея пряко зависи нашият жилищен комфорт и за това изграждането и трябва да бъде безупречно и да бъде с дълготраен ефект.

Като ориентир живота на една ВиК инсталация след нейното изграждане трябва да продължи около сто години, без да се налага някакъв основен ремонт. Единствено през времето могат да се подменят външни части на инсталацията ( душове, смесители, мивки) и да се приеме за стандартен ремонт, а не за липса на качество при изпълнение.

В старото строителство се използваха метални и каменни тръби, които се влияеха много от температурните промени в климата. Всички ние сме имали или знаем за наши приятели и близки, които са имали авария заради спукана тръба от замръзване през зимата. Главоболията от такова нещо са много големи, и всички си спомняме как се ходеше до вили и къщи специално преди зимата, да се „зазимят“.

Спираха се главните кранове на водопровода и се източваше инсталацията, за да не замръзне през зимата и да надуе тръбите. Е в днешно време това вече не е необходимо, защото ВиК инсталациите се изграждат от полипропилен, който има съвсем различни характеристики от старите железни тръби. Много по лесен за вграждане, за ремонт и за поддръжка е полипропиленът. 

Видове тръби за изграждане на ВиК инсталация

Както споменахме и по горе, два са основните материала, от които се правят тръбите на инсталациите.

  • Метални тръби – изключителна здравина и трайност, но податливи на корозия и температурни влияния. 
  • Пластмасови тръби (полипропилен) – по-леки и не толкова здрави, но издръжливи на корозионни влияния на времето и температурни амплитуди.

Перфектната тръба би била сглобка между метала и пластмасата, но такава комбинация трудно може да се получи, защото съединяването им ще бъде невъзможно. Температурата на топене на двата материала е различна, т.е. няма как да се съединят две тръби. Ако се сложи резба на мястото на връзката между тръбите, тя ще е слаба и податлива към саморазвиване.

Стандарт за монтиране на ВиК инсталация

Стандарт за монтиране на ВиК инсталация

Има стандартни височини, на които се поставят изводите в санитарните помещения.

  1. Изводи за умивалник в банята – каналът трябва да е на 55см височина от изградения под и да е разположен централно на мивката. Ако ще имате фиксиран смесител, той трябва да е на 63см от пода и на 8-10 см да са дупките за топла и студена вода, като се следи центърът на мивката. Ако искате смесителя да е на стената, предвидете го на 105 см от пода. Мивката се монтира на 85 см от пода и изводът за студена вода е десният.
  2. Изводи за кухненска мивка – Каналът се прави на 45 см от пода, като се бяга 10 см вляво от центъра на мивката. Ако ще слагате стенна батерия в кухнята, изводите и трябва да са на 115 см от пода, в центъра на мивката.
  3. Изводи за вана и душ – подходяща височина за смесител за душ е 85 см. Ако се използва ъгъл при монтирането му, трябва да е на поне 35-40 см от него.
  4. Тоалетно казанче и моноблок – Извода за водата трябва да е на 70см от пода и да има 30 см разстояние от ляво и от дясно спрямо центъра на казанчето. Има и друг метод, при който моноблокът се захранва от долу – тук извода се монтира на 25см от пода и на 15см вляво от центъра на моноблока.
  5. Изводи за пералня – важното тук е къде ще поставим извода за отходната тръба. Трябва да е на 60см от готовия под, а изводът от който ще захранваме трябва да е на лесно и достъпно място в случай на аварии и дълго отсъствие от дома.

Всички тези параметри са препоръчителни разбира се и инсталацията във всяка сграда и дом, може да има различни параметри според частния случай.

Налягане на водата

Стандартите в изграждането на ВиК система трябва да са съобразени с налягането на водата. Ако не се изгради добре една водопроводна мрежа, това би било предпоставка за течове и сълзене на тръбите. От там ще получим загуба на вода и евентуални ремонти на вече готова мрежа. Това би ни струвало скъпо, защото вече сме изградили санитарното си помещение, а ремонт на водопровода означава да къртим наново санитария, за да поправим проблем при тръбите. 

Канализация в санитарните възли 

Това е свръзката между отделните санитарни прибори с вертикалните и хоризонталните канализационни клонове. Монтират се сифони, в които трябва да има поне 30мм воден слой ( воден затвор), който да пречи на миризмите да навлизат в помещението. Канализацията е от подови сифони, сифони за мивки, за вани, за душови корита. Стандартът за подов сифон е с 30мм височина на водния затвор и се монтира на около 8 см височина. Ако не се монтират такива сифони има опасност от нежелани миризми в помещението. Всички хоризонтални канализационни тръби се монтират с лек наклон по посока течението на водата.

Най-хубавите тръби за канализация за чугунените, но те са и най-скъпи. Масово се използват PVC тръби. При сгради със сутерени и подземни етажи, трябва да се използват обратни клапи за канализацията, за да се избегне наводняване на тези помещения от навлизане на вода при силни валежи от към улицата.

Видове тръби за изграждане на ВиК инсталация

Хидроизолация

При строителството хидроизолацията е основен елемент, тъй като няма по-голям причинител на трайни вреди от водата. Разбира се най-голямо внимание се обръща на местата, където има директен достъп на вода. Това са покривните части на сградите и санитарните помещения. Хидроизолирането на пода на мокрите помещения – бани, тоалетни, перални помещения е задължително. По БДС стандарт, под плочките върху направената замазка, трябва да се направи слой хидроизолация. Това става или с битумни ленти или с полимер. Акцентът при хидроизолацията трябва да бъдат ъглите на помещението и местата около сифоните, които са най-компрометирани от към пропускливост на вода.

Водомери с дистанционно отчитане

Измервателния уред за потреблението ни през годините е водомерът. Новите държавни изисквания ще бъдат, отчитането на водомерите за в бъдеще да бъде дистанционно. До сега се случваше, чрез човешкия фактор и много пъти хората са имали проблеми с правилното отчитане на своето потребление на вода.

Напиши отзив за ВиК стандарти и защо е нужно да се спазват

  • ( от 1 до 5 )
  • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.