Апартаменти Варна – Идеалният апартамент - Майт ЕООД

Апартаменти Варна – Идеалният апартамент

Откриването на идеалното жилище е дълъг процес, който е свързан със съвкупността от предпочитания, индивидуални нужди и решения.

17 окт. 2022

За това е и необходимо да отделите време, да си направите списък с това, което търсите и да разгледате колкото може повече апартаменти. Желателно е на огледите да не ходите сами, освен ако няма да използвате жилището самостоятелно, а с вашата половинка или семейство. При избора на перфектното жилище е необходимо да съобразите както вашите изисквания, така и тези на близките ви, които също ще живеят в него.

Да намерите идеалния апартамент не е лесно, но за това сме тук за да ви помогнем с експертни съвети какво точно да търсите според нуждите си, както и към какво е по-добре да се насочите, особено ако желаете инвестицията ви в имота да си заслужава. В следващите редове ни предстои да се запознаем с абсолютно всички важни особености, с които е свързана покупката на жилище. И то не какво да е, а вашето собствено и идеално – отговарящо изцяло на предпочитанията и характера ви.

Ако имате парцел и искате да получите апартаменти, Майт ЕООД извършва сделки със строителство срещу обезщетение научете повече.

Най-важният въпрос – към старо или ново строителство да се насочим?

Отговорът на този въпрос е категоричен – новото строителство е в пъти по-добро от старото такова, защото в него са вложени по висококачествени материали, структурата е съобразена съгласно днешните изисквания за стандарт, а строителството притежава дълъг експлоатационен живот. Новите сгради са нискоенергийни, което означава че ще плащате значително по-ниски сметки за отопление и охлаждане, както и отлична вентилация на помещенията, без да се образува конденз.

Покупката на апартамент ново строителство ви гарантира, че получавате новоизградено жилище, което до момента не е използвано. Ако заложите на качествено изпълнение и доверена фирма инвеститор, то си гарантирате и ниски разходи за довършителни ремонти, като е много малко вероятно през следващите години да ви се наложи да извършвате сериозни промени по апартамента или общите части на сградата.

Най-важният въпрос – към старо или ново строителство да се насочим?

От друга страна покупката на апартамент в стара сграда почти сигурно ви обвързва с нейния ремонт. Голяма част от старите жилища се нуждаят не само от освежаване, но и от основен ремонт – добавяне на фасадна топлоизолация, смяна на дограми и интериорни врати, ремонт на покрива (ако жилището е на последен етаж), включване на подови изолации и настилки и т.н. Разположението и квадратурата на апартаментите в много сгради, построени преди 30 години не е оптимизирано по съвременни стандарти, което може да изисква допълнителна намеса (събаряне/вдигане на стени и направа на прегради). Всичко това означава значителна сума за разходи, която непрекъснато ще расте, тъй като рискът от възникването на непредвидени ремонти, като например подмяна на стара канализация или кабели в жилището, е доста реален.

Накрая, след като дръпнем чертата ще ви дойде по-изгодно, ако се насочите към апартамент в сграда ново строителство, тъй като ако ги закупите до ключ ще ви се наложи да отделите финанси единствено за семпло освежаване и обзавеждане.

Качествено ново строителство – ще го познаете по фирмата изпълнител

Решено е вече, насочили сте търсенето си към апартаменти ново строителство, но сега следва друго предизвикателство – как да открием качественото?

Тайната е в проучването. Отделете си време, в което потърсете повече информация за това кой строи сградата. Най-често това е фирма инвеститор, работеща с доверен строител. Тук е важно да се запознаете с историята на инвеститора и строителя през годините, както и да разгледате всички завършени от тях проекти. Ако някои от тях са вече факт, то отидете и ги разгледайте на място. Това ще ви даде по-ясна представа за изпълнението на строителството, както и как изглежда то реално и как се представя след години експлоатация.

Ще познаете доверената фирма инвеститор по дългогодишния опит и множеството успешно построени сгради. Всяка една от тях е напълно отговаряща на всички стандарти и изисквания за качество, тъй като за изграждането ѝ са вложени само и единствено високо качество материали и модерни технологии. Доверената фирма инвеститор строи с мисъл за живущите и бъдещето. Старае се всеки апартамент в сградата да предложи индивидуални решения за хората, спрямо техните нужди, като предоставя жилища с различно разположение и квадратура. Изгражда отличителна архитектура по дизайн, готов да устои на тенденциите и да запази своето модерно излъчване десетилетия наред. Качествените сгради ново строителство се различават с перфектни характеристики и удобства, за това и често цената им е малко по-висока.

С какви материали са изградени качествените нови сгради?

С какви материали са изградени качествените нови сгради?

Добре е преди да преминете към покупката на апартамент да се запознаете с цялостната конструкция и материали, с които е изградена сградата, в която ще се помещава вашето жилище. В случай, че някои от качествата на материалите не отговарят на предпочитанията и нуждите ви, това може да ви лиши от възможността да закупите идеалния апартамент.

Най-често съвременното строителство днес използва за конструкцията на сградите бетон, стомана, монолит, камък и тухла. Едни от най-предпочитаните модерни сгради, които се изграждат днес са с монолитна конструкция. Тяхното изграждане се случва в пъти по-бързо, в сравнение с който и да е друг материал и освен това притежават и сериозни качества.

Предимства на монолитните сгради:

 • Строят се бързо, тъй като основата им е от железобетон, която се изгражда за кратко време;
 • Монолитът притежава отлични топлоизолационни качества за това и сградите, предоставят ниска енергийна ефективност;
 • Издръжливи са и имат дълъг експлоатационен срок, който често може да достигне 150 години;
 • Могат да се изградят без ограничения във височината и размера. Апартаментите в монолитни сгради могат да бъдат така създадени, че да отговарят изцяло на всички индивидуални нужди на бъдещите си собственици – няма ограничения във височината на таваните, подовата структура, както и размерите на самите вътрешни помещения. Това е възможност, тъй като всяка сграда от монолит се изгражда по предварителен съвременен проект;
 • Всички елементи от монолит се конструират и изграждат на място, директно на строителната площадка. Това намалява нуждата от превоз и монтаж на обемисти и тежки строителни материали;
 • Няма опасност от протичане, благодарение на специалната си конструкция, позволяваща възможност за регулиране ширината на постройката;
 • Монолитното строителство е по-стабилно, в случай на бедствия и авари, като земетресение, пожар, експлозия и т.н.;

Недостатъци на монолитното строителство

Може би единственият недостатък на модерните сгради от монолит е, че тяхната цена все още се задържа сравнително висока. Въпреки това, монолитът си остава един от най-предпочитаните и качествени материали в строителството, благодарение на неоспоримите удобства, които предоставя – ниска енергийна ефективност, отлично разпределяне на пространството в апартаментите, бързо изграждане и други. 

За това, ако си търсите идеалния апартамент, с практично разпределено пространство, което лесно ще обзаведете впоследствие, то насочете се към монолитни сгради ново строителство. Точно те са бъдещето в съвременните конструкции. Безспорните им предимства са факт и вече го доказват.

В последно време наблюдаваме комбинация в конструкцията на новите съвременни сгради. Те са изградени от монолит и тухла, като предоставят абсолютно всички качества на монолита, но за сметка на това са и доста по-достъпни за клиентите. Точно такива сгради ново строителство се строят в последните години в град Варна, а търсенето им все повече се увеличава, споделят имотни експерти.

С какво трябва да се съобразим при избора на жилищна сграда?

Когато си избирате апартамент вие не само избирате самите помещения в него, но и цялата жилищна сграда, в която той се намира. Имайте това предвид, тъй като качествата, с които разполага сградата също са от голямо значение при избора на апартамент. От тях зависят както сметките ви за отопление и охлаждане, така и общият ви комфорт и удобство. 

С какво трябва да се съобразим при избора на жилищна сграда?

Потърсете апартамент в сграда с качествена изолация

Отделянето на финанси за допълнителна топлоизолация не е за препоръчване, единодушни са експертите по недвижими имоти. Качествената топлоизолация на сградите е скъпа, особено в случаите, когато се прави допълнително и почти сигурно ще ви вкара в сериозен преразход.

Вместо да увеличавате разходите си, разширете бюджета и се насочете към апартаменти в сгради с топлоизолация или предвидена такава в качествата им, ако купувате имот на зелено. Необходимостта от фасадна топлоизолация в днешните време на непрекъснато изменящ се климат е вече задължително условие. Точно и поради тази причина си заслужава да се насочите към сградите ново строителство, тъй като почти всяка една от тях вече разполага с предвидена по план топлоизолация.

Изолационният слой на фасадата далеч не е единственото условие, с което трябва да се съобразим при избора си на идеалния апартамент. Важно е той да разполага и с качествена модерна дограма, защото от това също зависи отличната му енергийна ефективност. Проучете добре каква дограма ще бъде инсталирана по план на сградата и при нужда си изберете качествена такава, която да отговаря на нуждите ви.

В случай, че апартаментът който сте избрали е на последния или предпоследния етаж, то проучете добре и как е изграден покривът на сградата. Това е важна стъпка, тъй като от нея зависи не само дали ще разполагате с отлична изолация на тавана си, но и дали е сведен до минимум рискът от протичане. Некачествено изградените покриви могат да ви вкарат в сериозен преразход, тъй като техният ремонт е скъп и главно засяга живущите на последните етажи. Насочете се към сграда с плосък покрив от качествени материали и с положени топло, паро и хидроизолиращи пластове за допълнителна защита.

Важни са и удобствата, с които жилищната сграда разполага

Често срещана грешка при избора на апартамент е пълното съсредоточаване на купувачите изцяло и само в него, без да обръщат внимание на общите части. От ключово значение е дали сградата, в която се помещава избрания от вас идеален апартамент да разполага с необходимите съвременни удобства. В случай, че някои от тях липсва, това може да ви причини известен дискомфорт и да развали удоволствието от перфектното жилище.

Важни са и удобствата, с които жилищната сграда разполага

Наличието на асансьор например ще ви бъде сериозно предимство, особено ако си изберете някои от по-предпочитаните апартаменти на горните етажи. Освен, че чрез него ще можете да качвате и смъквате багаж, той ще ви бъде и основен метод за придвижване до и от дома. За това се поинтересувайте дали сградата разполага с асансьор, както и дали е сигурен и качествен.

Друго сериозно предимство е наличието на собствено паркомясто. Днес това се превръща в сериозно удобство, особено в големите областни градове, където откриването на място за паркиране често се превръща в мисия невъзможна. Голяма част от новите сгради разполагат със специално обособени подземни паркинги към всеки апартамент, с възможност и за закупуване на допълнителни такива. Освен подземен, някои сгради разполагат и с надземни паркоместа в близост до нея, които често са и по-удобни за тези от вас, които редовно използват автомобила си.

Няма да забравим и за озеленена площ и място за отдих в непосредствена близост до сградата, където можете да си отдъхнете след дълъг и натоварен ден, да седнете на раздумка със съседи и спокойно да наблюдавате играта на децата си. Наличието на специално обособено и същевременно защитено от околния трафик зелено място ще ви осигури възможността да бъдете по-близо до природата.

С какви удобства е добре да разполага всяка съвременна сграда?

Наличието на открит и закрит паркинг, асансьор и зелена площ за отдих са основните изисквания, които дадена жилищна сграда трябва да предостави на своите обитатели. Наред с тях е добре да потърсите и:

 • Приветливи и отлично завършени общи части – с положена качествена подова настилка и покритие на стените и тавани, наличие на декоративни елементи, стълбищни парапети, съобразени с цялостната архитектура на сградата и т.н.;
 • Удобен подземен паркинг, снабден с широки рампи и врати, които се управляват дистанционно;
 • Наличие на предварително положени тръбни и кабелни трасета за климатици, интернет и телевизия;
 • Напълно завършени тераси, със специална мразоустойчива настилка и цокли за оттичане на водата;
 • Изолирани ВиК тръби за максимално ограничаване на шумовете и индивидуални електромери и водомери, с възможност за дистанционно отчитане;
 • Предварително инсталирана аудио домофонна система към всеки апартамент, свързана с входната врата на жилищната сграда;
 • Наличие на богато озеленена площ с големи дървета и декоративни храсти, с детски площадки и кът за отдих;

Наличието на тези удобства ще ви гарантира възможност за спокоен, съвременен и пълноценен начин на живот.

Как да изберем идеалния апартамент – Съвети от експерти

Да изберете перфектното жилище е индивидуално начинание, тъй като то трябва да отговаря на отделните нужди на своите обитатели. За това и експертите съветват още преди да преминете към активно търсене на имоти, да си съставите план с какво трябва да разполага идеалния апартамент за вас – разположение, етаж, квадратура, изложение, локация, гледка и т.н.

Как да изберем идеалния апартамент – Съвети от експерти

Избор на локация – най-важното решение при избора на апартамент

Преди да преминем по същество в откриването на хубаво жилище е необходимо да се съобразим с това къде ще се намира. Удобната локация е задължително условие, тъй като от нея зависи дали ще бъдете само на няколко крачки от детската градина и училището на детето си, работното място, магазините, любимите търговски центрове, спортните зали, местата за отдих и развлечения, ресторантите, кафенетата и т.н., или ще ви се наложи да изминавате километри всеки ден из натоварения трафик за да достигнете желана дестинация.

Важно е жилищната сграда да бъде с отлично изградена инфраструктура и удобно близо до ключови пътни артерии, както и да е свързана с мрежата на градския транспорт. Всички тези фактори са способни да улеснят максимално вашето ежедневие и дори да го направят по-леко и приятно.

Точно поради тази причини нашият съвет е да се насочите към апартамент в сграда с отлично планирана локация, която да освен да бъде удобно близо до желаните дестинации, но и същевременно с това да е разположена в тиха улица, далеч от глъчта на автомобилния трафик за да можете да си осигурите спокойна среда у дома.

Апартамент на кой етаж е най за предпочитане?

Според различни проучвания, проведени сред живущи в многоетажни жилищни сгради, най-предпочитани са апартаментите, разположени на средните и високите етажи. В зависимост от това колко висока е сградата, най-купувани са апартаментите на 9-тия етаж, тъй като те предоставят едновременно лесен достъп и същевременно с това са далеч от шума на улицата. Поради тази причина през последните години наблюдаваме как все повече хора се насочват към по-високите етажи, осигуряващи по-защитена, изолирана и спокойна атмосфера.

Гледката също е от значение при избора на идеалния апартамент

Едно от най-сигурните качества, които идеалният апартамент трябва да притежава това е страхотната панорама. Природните гледки в далечината или пък ширналите се булеварди и градски център, всичко това повишава удобствата на жилището и го прави далеч по-търсено и желано, споделят опитни брокери в бранша. Колкото на по-висок етаж се намира апартамента, толкова по-идеални панорами предоставя.

Избор на квадратура за апартамент – коя е идеалната?

Достигаме до един от най-спорните въпроси на пазара за имоти, а именно квадратурата на апартаментите. Въпреки, че точен и еднозначен отговор на въпроса коя е идеалната квадратура няма, то най за предпочитани се нареждат апартаментите с квадратура между 120 и 125 кв. метра. Според множество експерти това е перфектната квадратура, с която дадено жилище може да разполага, без площта да е прекалено малка или голяма за обитателите си.

Изборът на апартамент и неговия размер е строго индивидуално правило и основно зависи от предпочитанията ви, както и колко хора се очаква да живеят в него. Колкото по-голямо е вашето семейство, толкова повече помещения са ви нужни, а най-добре ако жилището разполага с отделна баня и тоалетна или дори две такива. Обратното, ако сами ще живеете в апартамента или пък със своята половинка и не правите скоро планове за създаване на семейство, то спокойно можете да изберете апартамент с по-малка квадратура, но пък отлично оптимизирано пространство, което да ви предостави уют.

Апартамент с какво изложение да изберем?

Изборът на идеалния апартамент не се отнася само до квадратура и етаж. Важно е да се съобразите и с неговото разположение и към коя страна „гледа“ – юг, изток, запад, север или комбинация между няколко от тях. 

Избор на квадратура за апартамент – коя е идеалната?

Всяко изложение си има своите предимства и недостатъци, но най-уютни са жилищата с изложение юг. Експерти и здравни специалисти са единодушни по този въпрос, тъй като апартаментите които получават повече естествена светлина предоставят по-здравословна среда за живот. Колкото повече слънце влиза в дома ви, толкова по-малка е вероятността в него да се задържи влага и конденз. Всичко това най-вече касае хората със заболявания на дихателните пътища, включително бронхити и алергии.

За това преди да преминете към избора си на жилище поинтересувайте се с какво изложение е то. Помислете предварително какво изложение предпочитате – дали сте ранобудни и желаете да се събуждате с първите лъчи на слънцето (изток) или пък предпочитате по-затъмнени помещения, без пряк достъп до слънчева светлина (север и запад), или сте почитател на топлината и уюта през зимните месеци и естествената прохладата в помещенията през лятото (юг). 

Изборът зависи изцяло от вашите предпочитания.

Инвестиционна компания MAIT разполага с точния апартамент за вас

Откриването на правилното жилище изисква упорито търсене, проучване и време. Всеки съвет от експерт е добре дошъл, за това и ние препоръчваме на всички търсещи апартаменти да не спират да слушат и черпят информация от всевъзможни източници. Точно това може да се окаже и ключът към откриването на идеалното жилище за вас.

В този текст се постарахме да включим всички важни фактори, с които задължително трябва да се съобразим при избора си на апартамент. И прехвърляйки информация след информация открихме и идеалния апартамент, който може би отговаря точно на това, което търсите. Той е на 9тия етаж и ще се намира в новостроящата се жилищна сграда SONATA, град Варна. Сградата е дело на един от най-добрите инвеститори в бранша, който вече над 20 години изгражда висококачествени сгради с мисъл за удобството на потребителите и съвременния облик на градската среда. Всички завършени и настоящи проекти на инвестиционна компания MAIT можете да разгледате тук.

Качеството на всяко строителство си личи по инвеститора. Колкото по-обвързан индивидуално е той със своите крайни клиенти, толкова по-голяма е вероятността да вложи най-доброто в изграждането на сградата, с цел да осигури безкомпромисно качество, отговарящо на всяко индивидуално изискване. Доверието е най-важната част от всяка сделка, особено когато е оправдано. Поради тази причина MAIT залага винаги на най-добрите материали и технологии, изграждайки сгради, които впоследствие могат да бъдат наречени идеални от своите бъдещи ползватели.