Имот от строител – Предимства и недостатъци - Майт ЕООД

Имот от строител – Предимства и недостатъци

И през 2023г., покупката на имоти „на зелено“ от строител е сред най-често срещаните видове сделки на пазара. Интересът е провокиран най-вече от индивидуалните предпочитания на купувачите – все по-голяма част от хората избират да заложат на предимствата, предлагани от сградите ново строителство, техния комфорт и съвременни удобства. Покупката на жилище ново строителство често е по-изгодна, особено ако бъде направена без посредник, директно от строител.

В следващите редове ще обобщим кои са всички предимства от покупката на имот от строител и как да се предпазим най-сигурно от рисковете.

Предимства от покупката на имот от строител

В практиката голяма част от строителните и инвестиционните компании в бранша избират сами да продават своите имоти, без агенции и други посредници. Освен, че намалява стойността на имота, покупката на имот от строител предоставя:

Качествени жилища, изградени с нови и съвременни материали

Купувайки имот от строителя можете да бъдете сигурни, че той е изграден от съвременни материали, с доказано качество и според всички стандарти и изисквания за безопасност и дълъг експлоатационен живот. Голяма част от строителните компании залагат на известни марки и иновативни строителни технологии, благодарение на които гарантират здравината на всяка изградена с тях сграда – от основите до покрива.

Гаранция за издръжливост

Строителните фирми предлагат и още едно предимство на купувачите и това е гаранционен период за безпроблемна експлоатация на сградата. Обикновено той е между 5,10 и 15 години, в зависимост от строителя и включва пълно покриване на щети, причинени от евентуалното възникване на повреди и дефекти в строителството на сградата. След като се нанесете в сградата няма да ви се наложи да инвестирате допълнително средства в непредвидени ремонти и отстраняване на проблеми.

Намалени разходи за ремонт

Покупката на жилище често върви с множество допълнителни разходи – довършителни ремонти, обзавеждане, поддръжка и т.н. Най-малки са те при закупуване на имот от строител, тъй като получавате жилището вече готово и с предварително извършени всички необходими ремонти и инсталации. От друга страна покупката на жилище ново строителство предоставя и значително по-нисък разход при поддръжка през годините.

Отлична енергоефективност

Както вече споменахме, имотите ново строителство са изградени с нови, съвременни материали и технологии. Те са проектирани така, че да покриват най-високите стандарти за енергийна ефективност. Това означава по-нисък разход за отопление и охлаждане на дома и възможност за спестяване от разходите за електроенергия.

Възможност за персонализиран избор

Строителите дават възможност на купувачите да персонализират изцяло избора си. Това означава, че купувайки жилище „на зелено“ разполагате с далеч повече възможности да изберете дома, за който си мечтаете. От квадратура, разположение и разпределение до избор на материали, дизайн, цвят боя и обзавеждане. Точно тази свобода при избора привлича все повече купувачи, които търсят жилището да отговаря изцяло на техните индивидуални нужди.

Гъвкавост при определяне на цената

Покупката на имот от строител често е в пъти по-изгодна, особено когато сградата е все още в процес на строеж. Строителните компании предоставят редица финансови предимства и специални оферти, както и възможност да се възползвате от по-ниски и изгодни лихвени проценти при кандидатстване за финансиране и т.н. Изборът е изцяло персонализиран и съобразен с вашите възможности и нужди, което е друго основно предимство, улесняващо купувачите.

Недостатъци от покупката на имот от строител

Един от основните рискове при покупката на имот, който все още не е завършен е несигурността. Макар и рядко се случва реализацията на проекта да бъде забавена поради възникването на непредвидени проблеми и обстоятелства, като например финансови затруднения от страна на фирмата изпълнител, проблеми с документацията, неподходящи метеорологични условия и т.н.

Освен риск жилището да не бъде завършено в предварително уговорения срок, другите недостатъци от покупката на имот от строител биват:

  • Лоша и все още неизградена инфраструктура – сградата може да бъде локализирана в нов район, който все още не е подходящо благоустроен и не разполага с нужните удобства – добре асфалтирани пътни артерии, търговски обекти, детски градини и училища, места за отдих и т.н. Това може да се отрази на качеството ви на живот в жилището докато не бъде изградена подходящата инфраструктура.
  • Ограничения в персонализирания избор – въпреки, че строителните фирми предоставят възможност за избор на интериора и екстериора, малките изпълнителни компании често предоставят ограничен набор от строителни материали, дизайни и цветове, което може да ви затрудни.
  • Нестабилност в определянето на крайната стойност – цените на жилищата постоянно варират и за всеки строител е трудно да определи какви точно ще бъдат те в бъдеще. При покупката на жилище ново строителство винаги има риск то да излезе по-скъпо от предварително уговореното или да намали стойността си в бъдеще.
  • Проблеми с качеството – друг риск е възникване на проблем с изпълнението на детайлите или качеството на сградата, които да доведат до нежелани затруднения – например подкопаване на основите, проблеми с оттичането, напуквания на фасадата и т.н. За това е важно да потърсите доверена строителна фирма, влагаща при градежа на сградата само висококачествени материали с доказана устойчивост.

Въпреки рисковете, покупката на имот от строител си остава една от най-изгодните в момента. Голяма част от недостатъците могат да бъдат напълно избегнати като изберете доверена строителна компания, известна с навременното и качествено изпълнение на сградите си и гарантираща напълно тяхното качество. 

Предварително проучете избраната от вас фирма-изпълнител и се запознайте с техни вече завършени проекти. Ако е възможно посетете ги на място и вижте как изглеждат те след няколко години. Обикновено стойността на имотите, предоставяни от доказани строители е по-висока, но обоснована – гарантирано качество на вложените материали и повече сигурност за безпроблемно и навременно завършване по план.

МАЙТ ЕООД: Над 22 години градим сгради, които се отличават