Имот в града или имот на село – Кое е по-изгодно - Майт ЕООД

Имот в града или имот на село – Кое е по-изгодно

В последно време наблюдаваме известен растеж в покупката на имоти извън градовете. Тази тенденция стартира по време на пандемията, а темповете се увеличиха след нея.

15 сеп. 2022

Най-силен е интересът към къщите за гости, като покупката им е с цел инвестиция в селския туризъм.

Засиленото търсене провокира допълнително пазара и цените на селските къщи значително поскъпнаха и дори изравниха цените си с тези на апартаментите в градовете. Но дали наистина инвестицията в имот на село си заслужава повече от апартамент в големия град? Точно това ни предстои да изясним в следващите няколко реда.

Градски имот vs селски имот – Предимства и недостатъци

Независимо къде избирате да купувате имот, важно е да се съобразите с всички предимства и недостатъци на местоположението. Няма как да не споменем повечето възможности и удобства, които ни предоставят градовете, особено големите такива. Голям град, повече перспективи, по-добър живот. Това не е така на село, където възможностите за работа са силно ограничени, а ако работите в съседен град ще ви се наложи редовно да пътувате часове до работа, в зависимост от отдалечеността. Не случайно все повече хора се насочват към живот в градовете, в търсене на по-добри възможности за развитие и живот.

Друго безспорно предимство на градските имоти е, че голяма част от тях са разположени в квартали с отлично развита инфраструктура и свързани към постоянно електричество и водопроводна мрежа. Макар в 21 век, днес много от имотите по селата са все още със септични ями, а по кварталите няма изградена водопроводна мрежа. Друг недостатък е и лошата инфраструктура – много от извънградските пътища често са в окаяно състояние, а до крайните квартали в селата дори няма изграден асфалтов път. Имайте всичко това предвид, ако сте се насочили към избора на селска къща.

Основен недостатък на имотите в града е, че са по-скъпи от тези по селата, макар разликата в последно време почти да изчезва. В последно време, цената на имот в добре развито село, с хубава инфраструктура е вече равна на тази на малък апартамент в града. Точно този фактор ни кара да си зададем въпроса кой имот е по-изгодно да закупим, особено ако целим инвестиция – от даване под наем или пък с цел капиталова печалба.

Кое е по-изгодно: Инвестиция в къща на село или апартамент в града?

Имотите на село са за предпочитане, ако вече разполагате с поне един или няколко градски имота и този път сте решили да инвестирате в нещо по-различно – дали за да се възползвате от възможностите на селския туризъм или пък за лично използване, далеч от шума на града. Ако обаче тепърва ви предстои да инвестирате в покупката на недвижим имот, то тогава със сигурност по-изгодното решение за вас е да изберете имот в града.

Цените на имотите в градовете може и да са малко по-скъпи от тези по селата, но за сметка на това предоставят по-голяма устойчивост на инвестицията, поддържат се по-лесно и осигуряват по-бърза възвръщаемост. Ако решите да отдавате имот в града под наем, то със сигурност ще си намерите много по-бързо наематели, особено ако апартамента е с добра локация, в сравнение с имот извън града. Същото се отнася и за капиталовата печалба – цената на имотите в градовете, особено ако са ново строителство, се увеличава значително, осигурявайки по-голяма разлика между покупната и продажната цена на жилището.

Търсите имот с цел инвестиция? Разгледайте най-новите ни апартаменти, вече пуснати в продажба. Инвестиционна компания MAIT предоставя на своите клиенти имоти ново строителство, с безкомпромисно качество, създадени за да отговорят на индивидуалните изисквания на съвременния човек. За това и сградите ни се отличават винаги с модерна архитектура, отлична енергийна ефективност и дълъг експлоатационен живот. Те са създадени за да ви предложат максимално устойчива и сигурна среда за пълноценен живот и развитие.