Инфлация 2024 – Какво се случва в строителния бранш

Изминалите няколко години се наредиха сред най-предизвикателните за строителните фирми. Само през миналата година нивата на инфлацията нараснаха, което на своя страна породи съвкупност от фактори, водещи до повишаване на цените на имотите.

Въпреки предизвикателствата и нестабилността в момента, много от инвеститорите запазват оптимизъм. Каква е ситуацията в момента и какво да очакваме през 2023 отговаря МАЙТ ЕООД – водещ инвеститор в изграждането на нови и модерни жилища във Варна.

Инфлация - какво се случва в строителния бранш - Майт ЕООД

Нива на инфлацията и как това се отрази на строителния бранш

Един от основните проблеми, пред които бе изправен всеки строител е инфлацията. Подхранвана от войната в Украйна и прекъсването на главните вериги за доставки, тя достигна своя връх през миналата година. Това доведе до покачване на цените на ключови строителни материали, включително бетон, стомана, дърво, гориво и т.н. От друга страна строителния бранш все още се бори с дефицит от достатъчно професионални кадри на пазара на труда, което усложни допълнително ситуацията.

През 2023 година нивата на инфлацията все още са високи, но се запазват по-стабилни за разлика от предходния период. Това дава възможност на голяма част от строителите да се отърсят от нарасналото напрежение и да преосмислят целите си.

Въпреки специфичната ситуация, разкриването на все повече нови проекти не е стихнало. Голяма част от инвеститорите откриват прозорец от възможности. Не трябва да забравяме, че по-високите нива на инфлацията стимулират още повече търсенето от страна на купувачите. Все по-голяма част от хората насочват вниманието си към покупката на собствено жилище с цел да защитят спестяванията си от обезценяване. А както знаем инвестицията в недвижим имот е най-сигурният начин за това.

За да отговорят на нарастващото търсене все повече строителни компании стартираха с изграждането на нови и модерни проекти в едни от най-предпочитаните, удобни и бързоразвиващи се квартали на Варна. Топ локацията, заедно с всички съвременни удобства и възможността за притежание на жилище ново строителство привлякоха успешно интереса на голяма част от купувачите.

Цени на жилищата „на зелено“

Факт е, че през последните години голяма част от купувачите се насочват към сделките „на зелено“. Покупката на имот предварително, още докато е в етап на строеж е рисковано, но не и когато изберете да се доверите на правилния инвеститор, с множество успешно завършени проекти.

Основен фактор при покупката на жилище е неговата цена. Поскъпването на материалите и технологиите, използвани в строителството принуди голяма част от инвестиционните компании да вдигнат цените на продаваните имоти с цел да си възвърнат вложеното. Това не бива да плаши купувачите, алармират финансови експерти. Голяма част от жилищата ново строителство са изградени по всички съвременни стандарти, включват необходимите удобства, комфортни са и са с гарантирано дълъг експлоатационен срок, благодарение на висококачествените материали, вложени по време на изграждането им. Строители, които правилно обосновават цените на сградите си с вложеното по време на градежа им са и тези, които заслужават най-голямо доверие.

Обобщено за ситуацията в момента

В предизвикателни моменти, както през последните години покупката на жилище се превръща във важно решение за всеки един купувач. Инфлацията оказва своето влияние върху всичко около нас, включително и строителния бранш, който всъщност се нарежда сред най-засегнатите. Високите разходи за материали и по-високите лихвени проценти се отразяват върху проектите, което води до увеличаване на пазарната им стойност.

Инвестиционна компания МАЙТ запазва силни позиции в предизвикателната ситуация, продължавайки да строи вашите бъдещи домове съгласно всички съвременни стандарти и изисквания. Градим всеки един наш проект, влагайки доказани материали и посредством иновативни технологии. По този начин гарантираме дълъг експлоатационен живот на всяка сграда и устойчивост на инвестицията. 

Запознайте се отблизо с най-новите ни проекти, както и тези, които вече се превърнаха в мечтаните домове на своите нови собственици.

А тези, които притежават парцели и се интересуват дали можем да построим сграда и да ги обезщетим с процент от всички имоти в сградата, можете да прочетете статията “Строителство срещу обезщетение“.

Често задавани въпроси

Как инфлацията влияе на цените на строителните материали и как това се отразява на пазара на недвижими имоти?

Инфлацията често води до увеличение на цените на строителните материали поради по-високите разходи за производство и транспорт. Това увеличение може да доведе до по-високи разходи за ново строителство, което от своя страна може да повиши цените на новите жилища и офис пространства. По този начин, купувачите и инвеститорите в недвижими имоти могат да очакват повишения в цените, които са пряко свързани със стойността на строителните материали в текущата инфлационна среда.

Какви стратегии могат да приложат инвеститорите в недвижими имоти за справяне с инфлационния натиск?

Инвеститорите могат да използват няколко стратегии за справяне с инфлационния натиск, включително инвестиране в имоти с висок потенциал за наем, тъй като наемите често се увеличават с инфлацията. Друга стратегия е фокусирането върху имоти в локации, които показват стабилен растеж на населението и заетостта, което може да помогне за поддържането на търсенето и стойностите на имотите високи. Също така, диверсификацията на портфолиото може да помогне за намаляване на риска от инфлация.

Какво е въздействието на инфлацията върху ипотечните лихвени проценти и как това влияе на купувачите на имоти?

По време на периоди на инфлация, централните банки често повишават лихвените проценти за ограничаване на инфлацията, което може да доведе до повишаване на ипотечните лихвени проценти. Това увеличение може да повлияе на купувачите на имоти, като ги направи по-предпазливи при покупка, тъй като по-високите лихви водят до по-високи месечни плащания и общи разходи за заем.

Оценка на Статията:

5.0
(1 Отзив)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Отзиви за статията

Мария Генкова

Страхотна статия за инфлацията в строителния бранш. Имотите много поскъпнаха, а продължават да се изкупуват навсякъде...
25 март 2024

Напиши отзив за Инфлация 2024 – Какво се случва в строителния бранш

  • ( от 1 до 5 )
  • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.