Как да направим стаите в дома си по-здравословни? - Майт ЕООД

Как да направим стаите в дома си по-здравословни?

Нашите домове са мястото, където прекарваме по-голямата част от времето си. Особено в днешно време, когато голяма част от хората работят от дома и прекарват деня си седнали зад бюрото пред компютъра.

03 сеп. 2022

Домът е нашата крепост и като такава трябва да ни предоставя уют и здравословна атмосфера. Как мислите? Здравословен ли е вашият дом?

Винаги можете да промените енергията в дома си към положителна, която да повлияе добре на психологическото и физическото благополучие с помощта на естетиката. Оказва се, че цветовете и материалите са най-добрите инструменти за създаването на здравословни условия за живот. В тази статия ще ви издадем каква е тайната да превърнете дома си в балансиращо кътче за отмора, отдих и пълноценна среда за живот.

Заложете на нюанси, които ви карат да се чувствате добре

Цветовете имат способността да влияят на настроението ни, така че според психолози е важно да изберете такива, които ви правят щастливи. За това заложете на нюанси, които ви карат да се чувствате спокойни. Прекарайте дори часове, ако се налага в избор на най-успокояващ и нежен цвят изцяло според вашите индивидуални възприятия.

Значение на цветовете у дома

Боята, с която изберете да покриете стените в жилището си играе важна роля върху вашите възприятия и психическото благополучие. Предстои да обясним какво е значението на всеки един цвят:

Бяло

Цвят на чистота и семплота. Бялото в интериора помага за създаване на чист, свеж и минималистичен ефект във всяка стая. Свързва се със здраве и жизненост. Важно е да не прекалявате с него, тъй като той може да бъде ослепителен и да дразни окото, особено ако домът ви е добре осветен. Използвайте го за малки помещения и като акцент в стаята.

Черно

Цвят на лукс, сила, изтънченост и елегантност. Това е универсален цвят, с който не бива да прекалявате, но пък за това може да се комбинира с почти всеки един нюанс. Използвайте го за контраст, тъй като черното умее да подчертава по-ярките елементи в интериора и да създава усещане за професионална елегантност.

Червено

Топъл и динамичен цвят, който се свързва с агресия, но и с топлота, любов и страст. Използвайте го само като акцент, когато желаете да привлечете вниманието към даден обект в стаята си. Топлите нюанси на червеното могат да бъдат и успокояващи, за разлика от по-крещящите, които не се препоръчват за спални.

Розово

Цветът на жената, нежността и чувствеността. Това е по-нежен нюанс на червеното, но за разлика от него има успокояващи свойства върху емоциите. Със своята способност да неутрализира гнева и агресията, розовото е много подходящ цвят за спалнята.

Синьо

Цвят на спокойствието и доверието. Светлосиният придава свежест, докато по-наситените нюанси стимулират ясната мисъл и комуникацията. Това е цвят на небето и водата, на свободата. За това и придава чувство за простор и безкрайност. Препоръчва се за спални, тъй като е успокояващ и ще ви помогне да заспивате по-лесно и дълбоко. Подходящ цвят е също така и за банята.

Жълто

Цветът на Слънцето и щастието. Според психолози, жълтото пречиства тялото, стимулира мислите, енергизира и тонизира. Това го прави подходящ избор за всекидневни, кухни, коридори, бани и по-малки стаи.

Зелено

Цвят на новото начало, здравето и богатството. Той е сред най-успокояващите сетивата нюанси, тъй като е най-лесно възприеман от човешкото око. Подходящ е за създаване на баланс в интериора. Можете спокойно да го използвате без ограничения, като дори в южни жилища е способен да донесе усещане за свежест и прохлада. Можете да го използвате в пастелни, меки или жълтеникави нюанси.

Лилаво

Цвят на изтънчеността, който е способен да засили усещането за елегантност и креативност. Не случайно покоите на много царски особи са били боядисани в лилаво. Това е кралски цвят. Има успокояващи свойства, освен това внася спокойствие в интериора. Особено подходящ е за всекидневни, холове и работни кабинети. Може да се използва в комбинация или като акцент и в спалнята.

Знаете ли какво е Строителство При Обезщетение?

Добавете повече растителност у дома

Ако все още не отглеждате растения вкъщи, сега е моментът да започнете. Независимо дали става дума за обикновено саксийно растение от супермаркета или нещо по-екзотично, като засаждане на билкова градина в кухнята, отглеждането на растения е едно от най-добрите неща, които можете да направите за да подобрите психическото и физическото си благосъстояние.

Изписани са цели книги за генетичната връзка на хората с природата. Има доказателства, които потвърждават ползите от зеленината у дома върху когнитивните функции, физическото здраве и психологическото благополучие. Растенията са способни буквално да направят дома по-здравословен, като помагат за пречистването на въздуха – като дяволския бръшлян и аспарагуса.

Използвайте повече естествени материали

Друг начин да внесете натуралния свят в дома си е като използвате естествени материали. Мебели от естествено дърво, глинени аксесоари и килими от естествени материали у дома ще ви помогнат да балансирате енергията на природата и да създадете пълноценна среда за живот.

Домът е мястото, където да се отпуснете след края на деня, да бъдете себе си и просто да се насладите на любимите си хобита и занимания. Важно е атмосферата да бъде уютна и здравословна, тъй като от това зависи пълноценната ви почивка. За щастие с малко желание и съвсем мъничко труд можете да превърнете дома си в комфортна и балансирана зона за възстановяване, която да ви зарежда непрекъснато с нови сили за предизвикателствата на живота.