Как инфлацията влияе на строителството - Майт ЕООД

Как инфлацията влияе на строителството

Все повече в медиите чуваме за понятието инфлация, като се предполага че знаем какво означава то.

21 сеп. 2022

Всъщност истината е, че много голяма част от хората не могат точно да обяснят какво представлява инфлацията и по какъв начин влияе върху стоките и услугите, които използваме всекидневно.

За това и нашата задача днес ще бъде да обясним подробно какво точно е инфлация и по какъв начин оказва влияние върху строителството. Темата е важна най-вече за тези от вас, на които им предстои покупка на недвижим имот.

Какво представлява инфлацията?

Инфлация е общо понятие, означаващо покачване на цените на всички стоки и услуги, което се изразява в цялостно поскъпване на всичко, което използваме в ежедневието си и обезценяване стойността на парите. Измерва се в процентно увеличение всяка година. В икономически аспект се различават няколко вида инфлация:

Бавната инфлация констатира сравнително ниско увеличаване на цените и по-висок икономически растеж в страната и засилено търсене на различни стоки и услуги.

Хиперинфалция констатира внезапен скок на цените на всички продукти и услуги, което води до загуба на парична стойност. За щастие се констатира рядко.

При галопираща инфлация се наблюдава по-малко поскъпване, но за сметка на това постоянно, което е дори е по-опасно за икономиката от хиперинфлацията.

По средата между всички видове се нарежда ходещата инфлация, която е с по-висок процент поскъпване от бавната, но по-малък от галопиращата. При ходеща инфлация отново се наблюдава ръст на търсенето от потребителите, които виждайки увеличаването на цените бързат да се запасят. Точно тук се наблюдава и дисбалансиране на пазара – голямо търсене за сметка на малкото предлагане.

Какви са причините за възникването на инфлация?

Основна причина за инфлацията най-често е покачването на разходите при производство на стоки от първа необходимост, засягащи големи отрасли. Не рядко се дължи и на засилено търсене от потребителите, което е по-голямо от предлагането.

Покачването на разходите в производствените процеси увеличава цените на много стоки в различни отрасли за да може производителите да компенсират. При наличие на засилено търсене и по-малко предлагане голяма част от купувачите са склонни да платят повече. Това стимулира много производители изкуствено да вдигат цените си, с цел да се възползват от момента.

Можем ли да се предпазим от инфлация и как?

Инфлацията в икономиката засяга най-вече финансовите спестявания – тези в брой, както и вложените в депозити. Погрешно е схващането, че банковия депозит е сигурен начин за пестене на пари и капиталова печалба. По време на непрекъснато променяща се инфлация да спечелите по депозит е почти невъзможно, тъй като в голяма част от случаите лихвата ви ще бъде равна на 0%.

За това и един от най-сигурните начини да се предпазите от инфлация е не като държите парите си някъде, а ги инвестирате в дългосрочен актив. Такава е имотната инвестиция. Преди да преминете към нея обаче е необходимо добре да прецените момента и да откриете възможно най-изгодната и подходяща сделка. Инвестицията в неправилния имот и грешния момент, без да сте направили необходимото проучване на пазара няма да ви донесе нищо повече от загуба.

Ако бъде направена както трябва, покупката на недвижим имот с цел инвестиция е един сигурен начин да спасите спестяванията си от обезценяване и да увеличите своя капитал в бъдеще. 

Как инфлацията влияе на строителството?

Нивата на инфлацията засягат абсолютно всеки сектор на пазара, но най-силно изразена е тя при строителството. Причината за това е поскъпването на много от основните строителни материали и суровини, което у нас започна да се усеща по време и след пандемията, най-вече заради забавянето на голяма част от производството и доставките, което се отрази на целия строителен процес.

Освен цените на материалите, засиленото търсене също повлиява върху цената на недвижимите имоти. В последно време голяма част от хората наблюдават главоломно увеличаващите се цени на всичко и решават да инвестират спестяванията си на сигурно, чрез покупка на имот. Най-вече това е провокирано и от все още нормалните цени на имотите в големите градове. Например новите жилища в столицата, както и във Варна са на много по-достъпна цена, в сравнение с цените на много имоти в централните части на Европа.

Според експерти, цените на недвижимите имоти на българския пазар ще продължат да растат. В момента обаче те запазват баланс и са по-достъпни за инвестиции. Дали увеличаването на цените на имотния пазар ще се случи плавно или драстично, все още е твърде рано да се каже, коментират специалистите.

Прочетете и: Как се сформира стойността на недвижимите имоти

Инвестиционна компания MAIT следи непрекъснато динамичните развития на пазара за недвижими имоти, с цел да предостави на своите клиенти възможно най-изгодните възможности за покупка на жилище. Всички актуални предложения в продажба можете да разгледате тук. Ако имате въпроси и нужда от съдействие в избора на имот за инвестиране можете да се свържете с наш представител на посочения телефон.