Как се сформира стойността на недвижимите имоти - Майт ЕООД

Как се сформира стойността на недвижимите имоти

Доста се изговори в последно време относно равнището на цените на недвижимите имоти.

24 сеп. 2022

Все пак точно този пазар е в епицентъра на инфлацията. За това и нашата тема днес ще бъде изцяло с цел да обясни по какъв начин се сформират цените на жилищата и кое основно влияе върху стойността им.

Цената на дадено недвижимо имущество зависи от много фактори, тъй като тя обединява не само общата стойност на жилището, но и съвкупността от цените на всички вложени в неговото създаване материали и труд. Основно цената на жилищата е прието у нас да се определя на квадратен метър, но малко хора си задават въпроса какво точно включва тази стойност. Сега е моментът да разберем какво точно определя цената на жилищата в България.

Локацията е най-важният фактор, по който се сформира цената на имотите

„Кажи ми къде се намира, за да ти кажа колко струва“ – едно популярно изказване сред вещите брокери в сферата на недвижимите имоти. Местоположението е един от основните фактори, отговарящи за цената на даден имот, независимо дали става въпрос за няколко декара земя или вече построена сграда. Всяка област, район и квартал имат различни предимства и недостатъци. Точно те играят важна роля в определянето на имотната стойност.

Правилото е, че колкото в по-голям град и леснодостъпен квартал се намира жилището, толкова по-търсено ще бъде то. Следователно и неговата стойност нараства.

Как строителството определя цените на имотите?

Процесът по изграждането на всяка сграда се дели на множество етапи, като най-основни са етапът на груб строеж и довършителна работа.

Стройността на грубия строеж е сравнително постоянна и зависи главно от вида на използваните материали. Различно стоят нещата, когато стане въпрос за довършителни ремонтни дейности, защото обикновено тяхната стойност се определя от качеството. Колкото по-високоустойчиви довършителни материали се залагат в едно строителство, толкова по-висока става и неговата стойност. Това най-често биват топлоизолацията на фасадата, хидроизолацията на покрива, качествената дограма, естествените подови покрития, монтажът на слънчеви колектори и т.н.

Всичко това може да струва повече сега, но намалява значително разходите ви по поддръжката на жилището години напред. Например качествената изолация и дограма ще пестят от сметките ви за електроенергия, докато естествената подова настилка ще ви служи дълго, без да се наложи да инвестирате скоро в нейната подмяна поради амортизиране.

Степента на завършеност също играе роля в сформирането на имотната стойност

Още един важен фактор, от който зависи крайната цена на недвижимите имоти е нивото на завършеност, до което са изведени. Наличието на пълна завършеност, както и видът на вложените материали в апартаментите и общите части на жилищата влияе пряко на тяхната стойност. Например качественият фаянс в мокрите помещения, гранитогреса в общите части, наличието на обзавеждане в кухнята и банята и т.н., са все фактори, увеличаващи стойността на имота.

От друга страна, купувайки си напълно завършен имот „до ключ“ си спестявате доста разходи и време за довършителни ремонти.

И не на последно място – Удобствата като определящ фактор

Наличието на нови асансьори, подземен паркинг и/или открити паркоместа, детски и спортни площадки в близост, популярни търговски обекти, заведения и ресторанти също влияе до известна степен в сформирането на стойността на недвижимите имоти. Много модерни жилищни комплекси днес разполагат със всички съвременни удобства и дори включено управление на общите части. Всичко това увеличава стойността на жилището, но пък улеснява значително вашето ежедневие. Особено важен фактор е наличието на паркомясто, тъй като в големите градове това си е сериозно удобство.

Други фактори, влияещи върху цените на имотите у нас

Всички фактори, които изброихме по-горе се отнасят най-вече за имотите ново строителство, но как се сформира цената на старото такова? Обикновено важна роля играят направените по тях подобрения. Ако предишният им собственик е ремонтирал и сменил инсталациите, санирал е жилището и добавил някои удобства в обзавеждането, то всичко това увеличава неговата стойност. За това и много продавачи на стари имоти първо ги ремонтират, за да могат да извлекат повече финансова изгода от тяхната продажба.

Друг фактор, който може да повлияе върху цената на жилището това е реномето на инвеститора. Големите и доказани инвестиционни компании предлагат на своите клиенти гарантирано високо ниво на обслужване, отличават се с добро отношение и пълна прозрачност в условията. Сградите, които предлагат отговарят на високи стандарти и за тази цел те работят с повече хора и институции. Това е и причината качественото ново строителство, предлагано от доверени инвеститори да струва повече.

MAIT е инвестиционна компания с над 20 годишен опит в изграждането и продажбата на недвижими имоти, отговарящи на всички съвременни изисквания за устойчивост и сигурност. Наши актуални апартаменти в продажба можете да разгледате тук. Ние ще ви помогнем да откриете перфектното жилище, което отговаря на всички ваши индивидуални изисквания.