Магазин или апартамент за инвестиция - Майт ЕООД

Магазин или апартамент за инвестиция

Решили сте да инвестирате сигурно в дълготраен актив – недвижим имот, но се изправяте пред въпроса какъв тип да бъде той. Изборът дали да инвестирате в търговско помещение тип магазин или апартамент е строго индивидуален и зависи от конкретната ситауция, както и от целите които сте си поставили.

В следващите редове следва да изтъкнем няколко предимства и недостатъци от инвестицията в магазин или апартамент, помагайки ви да вземете рационално и информирано решение.

Покупка на магазин за инвестиция

Много млади предприемачи избират да вложат средства в покупка на търговски площи, които впоследствие да превърнат в лични магазини, офиси или да ги предоставят на други наематели. Инвестирането в магазин има своите предимства, но и недостатъци. Ето и кои са те:

Предимства:

 • Висок потенциал на възвръщаемост

Търговските помещения обикновено са широко търсени от бизнеси и юридически лица, готови да платят по-висок наем, стига магазинът да е стратегически позициониран и с добра локация. Точно това често носи висока доходност на инвестицията и значително по-бърза възвръщаемост на вложеното.

 • Дългосрочно отдаване под наем

Бизнесите, инвестиращи в наемането на търговски помещения са устойчиви в своето развитие, което на своя страна означава сключване на изгодни и дългосрочни договори за наем. Това ви дава възможност за стабилна инвестиция.

 • Потенциално висока капиталова стойност

Ако изберете да инвестирате в търговско помещение с добра локация, привличаща потенциалните клиенти към бизнеса, то инвестицията ви може да се отплати многократно в бъдеще. Добре позиционираните магазини притежават по-висока капиталова стойност, която има тенденцията да се повишава с годините.

Недостатъци:

 • Висок разход за поддръжка

Търговските помещения са трудни за поддръжка и често изискват такава да бъде извършвана редовно. Като собственик ще бъде необходимо да вложите в качественото им почистване и ремонтиране когато се наложи, което на своя страна може да влоши доходността на инвестицията.

 • Рискове с договора за наем

При отдаването на магазин под наем, основният риск е наемателят да прекрати договора си по всяко време без предизвестие. Макар в практиката това да се случва рядко, рискът може да доведе до спад в доходността, която разчитате да получите срещу инвестицията си.

 • Нужда от постоянно обновяване

В търговията магазините изискват редовни обновления за да запазят атрактивността и привлекателността си към клиентите. Нуждата от постоянни подобрения и реновации може да ви вкара в преразход неусетно и да увеличи времето на възвръщаемост от инвестицията.

Покупка на апартамент за инвестиция

Една от най-честите видове инвестиции е именно покупката на апартамент. За разлика от магазина, той предоставя много повече предимства и по-малък инвестиционен риск. Нека видим кои са:

Предимства:

 • Висока доходност

Инвестицията в апартамент често е доходоносна, особено ако изберете правилния. Жилища с топ локации, в близост до центъра на града или важни обекти, както и такива разположени в туристически райони са по-скъпи и увеличават стойността си с всяка изминала година.

 • Ниски разходи за поддръжка

Разходите, необходими за поддръжката на апартамент са значително по-ниски в сравнение с търговските помещения, като магазини и офис пространства. Това означава по-малко инвестирани средства и по-голяма възвръщаемост.

 • Възможност за постоянен приход

Покупката на апартамент с цел отдаване под наем е сигурен начин за връщане на вложенията и гарантиране на сигурен и стабилен доход. За целта е нужно да инвестирате в апартаменти с добри локации и за предпочитане ново строителство, което не изисква нужда от довършителни ремонти.

 • Добра ликвидност

При необходимост лесно можете да продадете апартамента, в който сте инвестирали и дори да излезете на печалба. Имотите в големите градове, особено тези с добри локации са и най-търсени сред купувачите.

Недостатъци:

 • Проблем с откриването на наематели

Лошата локация може да усложни потенциални наематели, но този проблем лесно може да бъде избегнат посредством откриването на апартамент с добра свързаност и в популярен район.

 • Допълни разходи

Като собственик на жилището ще трябва да заплащате различни такси и разходи за поддръжката на имота, като достъп до асансьор, общо осветление и други.

Кое е по-изгодно: Магазин или апартамент за инвестиция?

След като се запознахме с предимствата и недостатъците на инвестицията в магазин и апартамент е ред да вземем решение. Какво е то зависи от индивидуалните ви цели, които сте си поставили.

Покупката на търговско помещение е изгодна за тези от вас, които са решили да стартират с развитие на собствен бизнес или да отдават пространството под наем за осигуряване на висока доходност. От друга страна покупката на апартамент с цел инвестиция осигурява по-сигурна доходност и възвръщаемост на вложеното срещу по-малко рискове. Жилищата под наем са силно търсени, особено тези в центъра на града или в близост до курорти и други популярни локации.

Екипът на инвестиционна компания МАЙТ е на ваше разположение за да ви помогне с избора на подходящия апартамент или търговско помещение, изцяло съобразено според вашите индивидуални нужди, цели и предпочитания. Запознайте се отблизо с нашите най-нови проекти.