Покупка на апартамент с цел инвестиция - Майт ЕООД

Покупка на апартамент с цел инвестиция

През последните години все повече хора търсят да закупят имот, но не за да живеят в него, а с цел инвестиция. Тази практика за дългосрочен доход е една от най-добрите в инвестиционен план и е силно разпространена на запад.

05 сеп. 2022

У нас само преди няколко години не бе толкова разпространено да се купува имот за инвестиция, а тези които го правеха бяха предимно големи инвестиционни компании.

В последно време обаче, особено след изминалите предизвикателни години много хора се насочиха към имотните сделки и покупката на апартамент с цел инвестиция. В голяма част от случаите това означава да закупите имот, който впоследствие да дадете под наем. Повече съвети за този вид инвестиция ще откриете тук.

Важно е да знаете, че инвестицията в имоти не се ограничава само до тяхното отдаване под наем. В тази статия ще включим всички варианти за инвестиция, които може да ни донесе покупката на апартамент.

Покупка на апартамент с цел бъдеща продажба

Имотите са дългосрочни активи, които имат тенденцията да увеличават своята стойност в бъдеще. Това означава, че ако днес закупите апартамент на дадена пазарна цена, след 5 до 10 години тя ще бъде двойно по-висока.

Инвестирането в апартамент с цел препродажба е особена ниша, тъй като изисква да се съобразите с няколко основни фактора. Най-важният от тях е бюджета, с който разполагате в момента. Много от жилищата могат да се нуждаят от последващ ремонт и стягане, преди да бъдат пуснати в продажба. Това е и причината за тяхната ниска покупна цена. Понякога е по-изгодно да закупите имот пред събаряне, тъй като плащате само цената на земята, а останалите разходи да ги инвестирате в неговото изграждане. Тази идея в последно време набира все по-голяма популярност най-вече в селските и вилните райони.

От друга страна стоят имотите ново строителство, при които нуждата от довършителен ремонт е много по-малка, особено ако се договорите с инвеститора или фирмата строител. Апартаментите в сгради ново строителство са и доста по-изгодни за инвестиция, тъй като те няма да се амортизират след години, а стойността им ще се увеличава в бъдеще, поради засиленото търсене на точно такива жилища.

Друг фактор, на който задължително трябва да обърнете внимание е локацията на апартамента. Важно е имотът да е в тих и спокоен квартал, без лоша слава, тъй като това отблъсква купувачите и почти сигурно води до подбиване на продажната цена. За това и жилища в крайни квартали или отдалечените такива от важни ключови търговски обекти и пътни артерии не са добра идея за инвестиране с цел препродажба.

Инвестиция в апартамент с цел капиталова печалба

Много хора избират да инвестират събраните си пари в дългосрочен актив, който увеличава своята стойност в бъдеще. Да, идеалната идея за тази цел е недвижимия имот. Важно е тук да се насочите по възможност отново към новото строителство, тъй като то е по-устойчиво и няма да ви се наложи да отделяте допълнителни разходи поради неговата амортизация с годините.

Инвестирането в имоти с цел капиталова печалба сериозно разграничава двете понятия – покупна и продажна цена. Покупната цена е цената, за която сте придобили имота, а продажната е тази, на която той би се продал в бъдеще. Колкото по-голяма е разликата в полза на продажната цена, толкова по-висока ще бъде капиталовата печалба.

Имайте предвид, че всички капиталови печалби се облагат с данък, който трябва да заплатите в съответната териториална агенция на НАП.

 

Инвестиционна компания MAIT вече над 20 години изгражда имоти във Варна със съвременна визия и устойчива стойност. Ние ще ви помогнем в избора на правилния апартамент с цел инвестиция, независимо дали целта ви е да го отдавате под наем, препродавате или да го ползвате като капиталова печалба за фирмата си.