Покупка на апартамент с цел инвестиция - Майт ЕООД

Покупка на апартамент с цел инвестиция

През последните години все повече хора търсят да закупят имот, но не за да живеят в него, а с цел инвестиция. Тази практика за дългосрочен доход е една от най-добрите в инвестиционен план и е силно разпространена на запад.

05 сеп. 2022

У нас само преди няколко години не бе толкова разпространено да се купува имот за инвестиция, а тези които го правеха бяха предимно големи инвестиционни компании.

В последно време обаче, особено след изминалите предизвикателни години много хора се насочиха към имотните сделки и покупката на апартамент с цел инвестиция. В голяма част от случаите това означава да закупите имот, който впоследствие да дадете под наем. Повече съвети за този вид инвестиция ще откриете тук.

Важно е да знаете, че инвестицията в имоти не се ограничава само до тяхното отдаване под наем. В тази статия ще включим всички варианти за инвестиция, които може да ни донесе покупката на апартамент.

Покупка на апартамент с цел бъдеща продажба

Имотите са дългосрочни активи, които имат тенденцията да увеличават своята стойност в бъдеще. Това означава, че ако днес закупите апартамент на дадена пазарна цена, след 5 до 10 години тя ще бъде двойно по-висока.

Инвестирането в апартамент с цел препродажба е особена ниша, тъй като изисква да се съобразите с няколко основни фактора. Най-важният от тях е бюджета, с който разполагате в момента. Много от жилищата могат да се нуждаят от последващ ремонт и стягане, преди да бъдат пуснати в продажба. Това е и причината за тяхната ниска покупна цена. Понякога е по-изгодно да закупите имот пред събаряне, тъй като плащате само цената на земята, а останалите разходи да ги инвестирате в неговото изграждане. Тази идея в последно време набира все по-голяма популярност най-вече в селските и вилните райони.

От друга страна стоят имотите ново строителство, при които нуждата от довършителен ремонт е много по-малка, особено ако се договорите с инвеститора или фирмата строител. Апартаментите в сгради ново строителство са и доста по-изгодни за инвестиция, тъй като те няма да се амортизират след години, а стойността им ще се увеличава в бъдеще, поради засиленото търсене на точно такива жилища.

Друг фактор, на който задължително трябва да обърнете внимание е локацията на апартамента. Важно е имотът да е в тих и спокоен квартал, без лоша слава, тъй като това отблъсква купувачите и почти сигурно води до подбиване на продажната цена. За това и жилища в крайни квартали или отдалечените такива от важни ключови търговски обекти и пътни артерии не са добра идея за инвестиране с цел препродажба.

Инвестиция в апартамент с цел капиталова печалба

Много хора избират да инвестират събраните си пари в дългосрочен актив, който увеличава своята стойност в бъдеще. Да, идеалната идея за тази цел е недвижимия имот. Важно е тук да се насочите по възможност отново към новото строителство, тъй като то е по-устойчиво и няма да ви се наложи да отделяте допълнителни разходи поради неговата амортизация с годините.

Инвестирането в имоти с цел капиталова печалба сериозно разграничава двете понятия – покупна и продажна цена. Покупната цена е цената, за която сте придобили имота, а продажната е тази, на която той би се продал в бъдеще. Колкото по-голяма е разликата в полза на продажната цена, толкова по-висока ще бъде капиталовата печалба.

Имайте предвид, че всички капиталови печалби се облагат с данък, който трябва да заплатите в съответната териториална агенция на НАП.

Винаги когато обмисляме покупка на апартамент с цел инвестиция трябва да обмислим ако имаме парцел дали да не го заменим за “Строителство срещу Обезщетение”, повече можете да научите на статията.

 

Инвестиционна компания MAIT вече над 20 години изгражда имоти във Варна със съвременна визия и устойчива стойност. Ние ще ви помогнем в избора на правилния апартамент с цел инвестиция, независимо дали целта ви е да го отдавате под наем, препродавате или да го ползвате като капиталова печалба за фирмата си.