Ръководство за избор на дограма - Майт ЕООД

Ръководство за избор на дограма

Изборът на правилната дограма се нарежда сред най-важните, които трябва да направите за своя дом. От нея зависи, както отличната енергийна ефективност и комфортна среда, така и естетичността и приветливостта у дома.

30 сеп. 2022

Истинско предизвикателство е да се насочите към правилната дограма, тъй като в момента има множество различни видове, отличаващи се с определени характеристики, предимства и недостатъци.

За да ви улесним максимално и насочим към правилния избор на дограма създадохме това пълно ръководство, в което включихме всички основни видове дограма, както и на кои фактори е добре да обърнете внимание преди да вземете своето решение.

Какви видове дограма има?

Най-популярните видове дограма биват дървена, алуминиева и ПВЦ. Да разгледаме предимствата на всяка една от тях по-отделно:

Дървена дограма

Тъй като е естествен материал, дървената дограма е сред най-предпочитаните поради естетически причини. Тя има свойството да придава на всеки дом повече уют и топлина, съчетавайки се успешно с цялостното обзавеждане. Налична е с двоен, троен или четворен стъклопакет, като най-добри шумоизолиращи свойства имат моделите с 16 мм разстояние между отделните стъкла.

Характеристиките на дървената дограма се определят най-вече според вида на дървесината, като тя може да бъде иглолистна, широколистна или тропическа. С най-красива детайлност и шарка се отличава иглолистната дървена дограма, която се произвежда от бял бор или смърч. Отлични топлоизолационни качества притежават дограмите от широколистна дървесина – от дъб или ясен, поради тяхната здравина и качество. Някъде по средата между двата вида дървена дограма се нарежда и тази от тропически видове дървета – махагон, абанос и т.н. Тяхната шарка е също много красива, като наред с това притежават отлична топлоизолация и са устойчиви на атмосферни влияния.

По-рядко се среща комбинацията между дървена и алуминиева дограма. Това е и най-доброто решение за тези от вас, които търсят перфектното съчетание между перфектна уютна визия и отлична защита.

Предимства на дървената дограма

Дървената дограма се отличава със своята дишаемост, поради наличието на много малки естествени отвори, които пропускат влагата и едновременно с това проветряват помещенията. Действа като сигурна бариера между атмосферните влияния отвън, като наред с това не допуска спарване и кондензиране у дома.

Висококачествената дървена дограма притежава отлични топлоизолационни и шумоизолационни свойства. Ако бъде ударена или надраскана лесно може да бъде поправена с помощта на дървесен кит и паста, за разлика от другите видове дограма, при които това е немислимо.

Недостатъци на дървената дограма

Дървената дограма се нарежда сред най-скъпите решения, тъй като не е сред най-природосъобразния избор. За производството ѝ се изсича твърде много дървесина, за това ако сте избрали дървена дограма само заради любовта си към природата, то може би ще ви се иска да се насочите към друго решение. Освен това у нас твърде малко фирми се занимават с качествено производство на дървени дограми и наличността ѝ е ограничена.

Дървените профили на този вид дограма често стават обект на дървояди или гъбички, а ако бъде поставена в неподходящи условия бързо може да провисне, да се изметне и деформира. Лесно се и амортизира, което налага нейното боядисване след време, както и замяна на маджуна, който слепва стъклата. Трябва да имате предвид, че е лесно запалима, което изисква специални мерки.

Алуминиева дограма

Алуминиевата дограма е лека, здрава и с дълъг живот. Алуминият е познат като метал с отлична топлопроводимост, за това и за постигането на добра изолация се използват разделени с термовложка алуминиеви профили. Познати са в практиката като „топла серия“ или „профили с прекъснат термо мост“ и се използват основно за интериорни остъклявания. По правило колкото по-дебела е термовложката, толкова по-добра изолация получавате, без риск от проникване на влага и конденз в помещенията.

Предимства на алуминиевата дограма

Водещо предимство на алуминиевите дограми е тяхната износоустойчивост, която в пъти задминава дограмите от PVC, както и дървените такива. Достъпни са в много различни варианти и покрития, с възможност за индивидуална изработка по размери и дизайн.

Алуминиевата дограма е и пожароустойчива, за това е чест избор за остъкляване на търговски обекти, складове, офиси и промишлени помещения. Алуминиевият профил се отличава с по-тънките си размери, в сравнение с този на ПВЦ, тъй като алуминият е здрав метал без да се налага да се увеличава неговата дебелина. Издържа на големи температурни амплитуди и притежава елегантна и съвременна визия, която придава на помещенията не само уют, но и усещане за лукс.

От екологична гледна точка алуминиевите дограми са най-удачният избор пред дървените, тъй като са по-евтини от тях, освен това могат да бъдат продадени след години употреба, както и на 100% рециклирани. Също така позволяват индивидуална изработка с нестандартна форма, както и такава за панорамни прозорци.

Недостатъци на алуминиевата дограма

Основен недостатък на алуминиевата дограма е, че е скъп вариант. Процесът по нейното производство е дълъг и сложен, което значително увеличава стойността ѝ. Имайте предвид, че понеже са изработени от метал алуминиевите дограми не предоставят перфектна топлоизолация, за това и не се препоръчват за открити помещения, като тераси, а по-скоро за интериорни решения. Рискът от конденз тук е по-висок, освен ако не инвестирате в профили с включена термовложка, които в голяма част от случаите дори задминават ПВЦ профилите по топлоизолационни качества.

В случай, че алуминиевата дограма се използва в райони с прекомерна влажност, например морски градове, то има риск от поява на шупли по повърхността на дограмата. Самото им премахване е трудоемък процес, който в повечето случаи изисква консултация от специалист. За да се избегне това, решението е да инвестирате в алуминиеви профили, обработени със специално покритие предпазващо от високата соленост и влажност на въздуха. Разбира се, те ще ви струват някой лев допълнително, но за сметка на това качеството им е неоспоримо.

PVC (ПВЦ) дограма

ПВЦ дограмата е най-популярният и масов избор. Произвежда се от пластифициран поливинилхлорид, откъдето идва и наименованието ѝ. Характеризира се с отлична топлоизолация, особено тази с двоен стъклопакет, която е по-голяма от тази на алуминиевата дограма. Качествата на ПВЦ дограмата зависят от два основни показателя – дебелина на профилите, която се дели на клас A и B, като вторият е по-евтин вариант и съответно с по-ниски топло и шумо изолиращи качества. Отделно значение има и броят на вътрешните камери в профилите.

За разлика от алуминиевите, където отделни камери няма, при ПВЦ дограмата има малки въздушни джобове в самата вътрешност на профила. Те се наричат камери и според тях дограмата бива двукамерна, трикамерна, четирикамерна и т.н. Най-много могат да бъдат до 10 камери. Според много хора точно от броя на камерите зависи якостта на дограмата, но това разбиране е погрешно. Издръжливостта се дължи най-вече дали има добавен в профила стоманен подсилващ елемент или не. Ролята на профилните камери за издръжливостта е второстепенна.

У нас най-силно разпространени са три и четирикамерните ПВЦ дограми, защото са по-достъпни. Най-добри изолационни качества обаче притежават петкамерните профили, които тепърва започват да се използват в новото строителство и предоставят отлично качество. Инвестиционна компания MAIT залага само на качествени пет или шест камерни PVC дограми REHAU или KÖMMERLING, със 6мм стъклопакет четири сезона, 4мм К стъкло, с двойно отваряне и подпрозоречни первази. Не пропускайте да разгледате нашите вече завършени проекти, както и актуалните, с апартаменти в продажба.

Предимства на PVC дограмата

ПВЦ дограмата притежава добри топлоизолационни и шумоизолиращи качества, като наред с това е на достъпна цена. Налична е в множество цветови варианти, както и с възможност за персонализиране по размери и дизайн. Може дори изцяло да имитира дървена дограма, като за целта профилите се покриват със специално устойчиво фолио. Имайте предвид, че често цветът увеличава цената на дограмата.

За разлика от алуминиевата дограма, ПВЦ притежава много по-добри шумоизолационни характеристики, а допълнително подсилените ъгли не допускат навлизането на вятър от фугите. Прибавяме и по-високата им устойчивост на атмосферни влияния, тъй като ПВЦ дограмата не корозира. За това е и особено популярен избор най-вече в морските градове, в които солеността и влажността на въздуха са по-високи.

Недостатъци на PVC дограмата

Основен недостатък на ПВЦ дограмата е, че старее. Материалът, от който се произвежда е вид полимер, който се амортизира по-бързо, давайки живот теоретично между 15 и 30 години в зависимост от качеството на изработката. Ако е инсталирана в райони със значителни атмосферни влияния, то е добре да планирате нейната подмяна на всеки 10 години.

PVC профилите не понасят твърде големите температурни амплитуди. Ако бъде нагрята прекомерно от слънцето, ПВЦ дограмата лесно може да се деформира. Този недостатък важи най-вече за профили в по-тъмен цвят, тъй като те привличат слънчевите лъчи и се нагряват по-бързо. За това, ако във вашия регион има големи колебания в температурата е необходимо да вземете този факт под внимание при избора на дограма.

ПВЦ профилите са достъпни в ограничени форми и размери, като не се препоръчва да ги използвате за твърде широки прозорци. Твърде тежкият стъклопакет почти сигурно ще доведе до провисване, за това ако имате по-широки прозорци (например френски) е по-добре да заложите на алуминиева дограма или дървена.

Най-силно разпространения цвят дограма е белият. Той обаче много лесно потъмнява на слънчевите лъчи, а почистването му е предизвикателство. Употребата на твърде агресивни препарати може да наруши целостта на профилите и да ги надраска. За препоръчване е да се използват специални почистващи препарати за ПВЦ дограми.

От гледна точка на екологичността, ПВЦ дограмите не могат да се рециклират и отделят изпарения при нагряване. За това, ако сте природолюбител, най-доброто решение си остава алуминиевата дограма.

Ще ви бъде интересно и: Външна топлоизолация – Всичко, което трябва да знаете за нея