Разлики между модерна и съвременна архитектура в строителството - Майт ЕООД

Разлики между модерна и съвременна архитектура в строителството

Често срещаме употребата на определенията “модерно” и “съвременно” щом стане дума за строителна архитектура и дизайн.

29 сеп. 2022

Въпреки, че между тях съществуват доста прилики двете понятия са коренно различни една от друга. За това и тема на днешната статия ще бъде да определим кои са точните фактори, определящи дали едно строителство е с модерна или съвременна архитектура и по какво се различават.

Какво представлява модерната архитектура?

Повлияна от движението на модерното изкуство, модерната архитектура се появява в началото на 20-ти век и е доминиращ стил до приблизително средата на века. Въпреки, че глобалните интерпретации на модерната архитектура варират, всяка от тях е отговор на големия технологичен напредък, който настъпва в края на 19 век. Стоманобетонът, чугунът и плоското стъкло бяха сред революционните материали, които позволиха на архитектите от периода да се откъснат от вече остарелите тогава решения.

Модерното строителство се характеризира с минималистичен дизайн, който подчертава функционалността. Разпознава се лесно по правоъгълните си форми, липсата на пищни декорации и детайли, хоризонталната композиция, изградена по-близо до земята, както и обширните стени и прозорци. Много от модерните домове са изградени в синхрон със заобикалящата ги среда, например линиите на покрива често съвпадат с линиите на естествената среда.

На пръв поглед модерната архитектура в строителството може да ви изглежда леко груба. Това се дължи най-вече на факта, че се състои от естествени материали, най-често дървесина. Модерното строителство се отличава с привлекателните си отворени етажни пространства, които са мечта за всеки почитател на обширните домове.

Основните фактори, по-които можете да различите модерната архитектура биват:

 • Правоъгълни семпли форми;
 • Липса на украса;
 • Хоризонтална и ниска композиция;
 • Асиметрични елементи;
 • Отворени етажи;
 • Варосана фасада;
 • Наличие на естествени материали;
 • Основен акцент върху естествената природна среда;

Какво е съвременна архитектура в строителството?

За разлика от модерната архитектура, съвременната не се определя според времевия период, тъй като модерното сега няма да бъде модерно след години. Основната цел на съвременната архитектура в строителството е да съчетава модерни похвати с вечни класически елементи, с цел изграждането на съвременни домове, които ще си останат такива във времето. Наличието на нотки от модерната архитектура е и причината толкова често да бъркаме двата вида.

Съвременните домове се отличават с обединяването на множество архитектурни стилове. Въпреки, че подобно на модерните жилища се отличават с минимални детайли, открити пространства и големи прозорци, те също така се характеризират и със свободна композиция, която не се среща в модернистичната архитектура. С днешната технология архитектите вече не се ограничават до стандартните линейни форми. Поради тази причина съвременните домове са склонни да включват драматични извивки и привидно невъзможни пропорции.

Друга основна характеристика на много съвременни домове е екологичният, устойчив дизайн и технологията за интелигентен дом, която отразява отговора на днешната ситуация, свързана с изменението на климата. Например, съвременните домове често са изградени от естествени и рециклирани материали.

Ето и по кои ключови характеристики можете да идентифицирате съвременната архитектура:

 • Комбинация от стилове в дизайна;
 • Наличието на правилни и неправилни форми;
 • Свободна композиция;
 • Асиметрични елементи;
 • Големи прозорци;
 • Комбинация от множество вложени материали;
 • Акцент върху природата;
 • Устойчива във времето визия;

Модерна или съвременна архитектура – Кое е по-добрият избор?

Когато купувате жилище, във ваш интерес е да използвате точен език, когато описвате това, което искате. По подобен начин е полезно да знаете какво имат предвид брокера, архитекта или инвеститора, когато използват думите „модерна“ или „съвременна“ за да опишат архитектурата на строителството. Често дори професионалистите в индустрията използват двете думи взаимозаменяемо, което може да се окаже объркващо за бъдещите купувачи на жилища. Научаването на разликите между модерната и съвременната архитектура ще ви помогне да разберете по-добре собствения си стил и това, което търсите в дома.

Ние от инвестиционна компания MAIT изграждаме сгради със съвременна архитектура, създадени за да устоят на непрекъснато изменящите се тенденции в строителството. Всички наши проекти са създадени с мисъл за бъдещето. Тук можете да разгледате актуалните жилища, вече в продажба. Не се колебайте да се свържете с нас на посочените телефони в случай, че имате нужда от помощ в избора на правилния имот.