Външна топлоизолация – Всичко, което трябва да знаете за нея - Майт ЕООД

Външна топлоизолация – Всичко, което трябва да знаете за нея

Външната изолация е част от строителството на голяма част от модерните жилищни сгради.

07 сеп. 2022

Нейната цел е да предостави отлична енергийна ефективност, значително подобряване на топлинния комфорт на вашия дом и опазване околната среда чрез намаляване потреблението на енергия за отопление. Но само правилното ѝ приложение гарантира оптимални резултати!

Както знаем, топлината се движи от по-топли към по-студени области. Следователно в студените дни топлината от вътрешността на сградата се стреми да излезе навън. В по-топлите дни се случва обратното – топлината отвън се стреми да влезе вътре. Изолирането на външните стени предотвратява преминаването на топлина през стените, като по този начин значително оптимизира потреблението на енергия в сградата. Обграждането на външните стени с топлоизолация елиминира и риска от появата на конденз по вътрешните повърхности.

Заслужава ли си инвестицията в сграда с външна топлоизолация?

Външната топлоизолация е скъпо, но доста ефективно удобство, чиято ползи са налице веднага. Това е инвестиция с най-бърза възвръщаемост на вложеното, която можете да направите, тъй като води до значително по-ниски сметки за отопление и охлаждане. Ще спестите от 10% до 50% от сметките за отопление и охлаждане, в зависимост от това къде живеете, какъв тип отоплителна система сте избрали да използвате, както и според вида на топлоизолацията, която сте избрали. Някои видове външна изолация (например минерална вата) подобряват атмосфероустойчивостта и звукоустойчивостта на сградата. Освен това, топлоизолацията има свойството да служи и като бариера, която предпазва външните стени на вашия дом от влиянието на времето, удължавайки живота им.

Как се поставя външна топлоизолация?

Монтажът на топлоизолацията става посредством директното поставяне на изолационни панели върху външните стени на сградата преди завършването им и покриването със защитна мазилка. Външно могат да бъдат изолирани абсолютно всички видове фасадни стени.

Изолацията се закрепва за стената с помощта на механични фиксатори, като най-популярни са тези с пластмасови глави. В някои случаи се използва и хоросан. След което се покрива с предварително избрания вид мазилка.

Видове външни топлоизолации

Голямото разнообразие от налични изолационни материали и покрития дава възможност за избор от най-широко разпространените и използвани в строителството материали за външна изолация: Експандиран пенополистирен (EPS), Екструдиран пенополистирен (XPS), минерална вата, фенолна пяна (PF) и каменна вата. Следва да разгледаме всеки вид по-подробно.

Експандиран пенополистирен (EPS)

Експандиран пенополистирен е най-популярният и евтин изолационен материал, използван в системите за външна изолация, налични на пазара в момента. Това е и добре познатият на всички стиропор. Освен белия, съвсем наскоро се започна и употребата на графитен такъв, който е по-тънък, но за сметка на това е с по-висока плътност, в сравнение с класическия ESP.

ESP топлоизолацията е сравнително лесна за монтаж, защото е лека, реже се лесно и е издръжлива. Наред с всичко е и водоустойчива, така че не е проблем да бъде намокрена по време на поставянето и на фасадата, тъй като не губи своите качества. За това употребата и е масова.

Необходимо е да споменем, че ESP е запалим материал, за това изисква в голяма част от случаите използването на подходящи противозапалими средства. Освен отлични топлоизолиращи качества, стиропорът може да се използва и за звукоизолация.

Екструдиран пенополистирен (XPS)

Под това модерно наименование се крие още един познат вид топлоизолация, за който със сигурност сте чували. Това е фибранът. Той притежава естествена устойчивост на дъжд, сняг, замръзване и водни пари и е изключително стабилен материал, който запазва първоначалната си топлоизолационна производителност и физическа цялост при екстремни атмосферни влияния за дълги периоди от време.

Ако се постави правилно, фибранът притежава експлоатационен живот, равен на този на цялата сграда. Затворената клетъчна структура и обработената повърхност на XPS плоскостите не задържа значителни количества вода, така че той не абсорбира влагата. Фибранът се използва широко във външни топлоизолационни системи, сутерени и при изграждането на обърнати покриви, но има много ниски звукоизолационни свойства.

Подобно на стиропора и фибранът е лесно запалим материал, който изисква взимането на предпазни мерки.

Минерална вата

В последно време все по-често чуваме за топлоизолация с минерална вата и това не е случайно. Това е един от най-икономичните изолационни решения за много сгради, както ново строителство, така и стари такива.

Топлоизолациите от минерална вата имат малка устойчивост на водни пари. Минералната вата е напълно дишаща, всяка влага/водна пара в структурата преминава безпрепятствено към външната повърхност. Точно тази висока дишаемост на материала благоприятства елиминирането на възможна кондензационна влага чрез изпаряване. След навлажняване, материалът се връща в първоначалното си състояние, без да променя свойствата си. Но бъдете внимателни, дишането се запазва само ако покритието на фасадата само по себе си е дишащо. Минералната вата е и отличен звукоизолиращ материал.

Тъй като минералната вата спада към естествените влакнести изолационни материали, тя притежава отлична пожароустйчиост – тя просто не гори! Това е още една причина тя да се използва масово за топлоизолиране на жилищни сгради и търговски обекти. Малко по-трудоемка е за нанасяне и може да предизвика кожни раздразнения, ако я докоснете без предпазни средства. Освен това трябва да е суха по време на монтажа.

Фенолна пяна (PF)

Фенолната изолация е твърда изолация от пяна със затворена клетъчна структура. Тя се нарежда сред най-скъпите топлоизолационни материали, но и тези с най-добри характеристики. Нейната топлоизолация зависи от дебелината и материала на покритието.

Изключително ниската топлопроводимост на плочите от фенолна пяна със затворени клетки означава, че може да се постигне подходяща изолационна ефективност с възможно най-тънкия профил на PF материал. В някои случаи това е и единственото решение за изолиране. Например, в тесни пространства между сгради, тънък профил от фенолна пяна може да осигури необходимата изолация, без да прави пространството неизползваемо. По същия начин, един от многото строителни елементи, които трябва да вземете предвид при поставянето на фасадна топлоизолация, е навесът на покрива. По-тънкият изолационен профил може да премахне необходимостта от удължаване на навеса.

Фенолната изолация има отлична влагоустойчивост в резултат на ниска пропускливост на водни пари и 90% затворена клетъчна структура. Проявява много добра устойчивост на натиск и може да се използва за топлоизолация на хоризонтални повърхности като покриви, подови настилки и кухи стени. По време на монтажа трябва да се поддържа суха. Благодарение на затворената си клетъчна структура и покритие от водоустойчиви материали е практически водоустойчива, не абсорбира влага и не задържа значителни количества вода. Ако по някакъв начин проникне влага на повърхността и, то тя не може да премине по-навътре към стената. Притежава и отлични звукоизолиращи качества.

Наред с всички тези положителни характеристики, фенолната пяна е и огнеупорна. В случай на пожар съчетава нулево или много ниско разпространение на пламъка, с незначително отделяне на дим и много ниско ниво емисии на токсичен газ.

Каменна вата

Завършваме с друг популярен и доста използван вид топлоизолация – каменната вата. Представлява естествен влакнест материал, с дебелина не повече от 5 мм. Произвежда се основно от минерали като варовик, базалт и боксит, които се поставят в електрическа пещ до превръщането им в стопилка, от която се изтеглят влакната. Към тях се добавя топлоустойчива смола, сформираща крайният материал.

Каменната вата притежава отлични топлоизолационни качества, влагоустойчива е и с много високо ниво на пожароустойчивост. За това често се използва за изолиране на покриви и комини. Притежава и отлични звукоизолиращи свойства, а поради тънкия си профил се използва и за шумоизолация на ВиК тръби в сградите.

Външна топлоизолация – Всичко, което трябва да знаете за нея

В днешно време покупката на сграда без качествена топлоизолация просто не е опция, тъй като ще ви се наложи сами да инвестирате в инсталирането на такава. В днешните изменящи се атмосферни условия наличието на външна изолация вече далеч не е просто лукс, а първа необходимост. За това и в проектите на новите сгради вече задължително присъства и поставянето на фасадна изолация, наред с хидро и топлоизолацията на покрива.

Важно условие, от което зависи качеството на самата топлоизолация опира не само до нейния вид, но и до правилното поставяне. За това е добре да бъде монтирана винаги от професионалисти, разполагащи с необходимия опит. Неправилният монтаж на топлоизолацията често води до увреждане на нейната структура и може да намали значително положителните ѝ качества.

Всички сгради, построени от инвестиционна компания MAIT се отличават с висококачествена фасадна и покривна топлоизолация, с гарантирано дълъг експлоатационен живот. С това предоставяме на своите клиенти възможността да живеят в качествено изградена сграда с отлична енергийна ефективност. Всички завършени проекти на компанията можете да разгледате тук. В случай, че си търсите апартамент, най-новите ни предложения са вече в продажба, тях ще откриете тук. Не се колебайте да се свържете с нас на посочения телефон, в случай че имате въпроси и нужда от съдействие за избора на перфектния имот.