Защо да изберем покупка вместо наем на жилище - Майт ЕООД

Защо да изберем покупка вместо наем на жилище

Изборът да купите или наемете жилище е голямо решение. За много хора притежаването на дом си струва, защото дава усещане за сигурност и стабилност, което наемането няма да осигури.

05 сеп. 2022

Наемателите нямат възможност за дългосрочни инвестиции в имота, които да увеличат неговата стойност във времето.

За това и притежаването на собствен дом често е за предпочитане. Собствениците на жилища могат да се възползват от собствения капитал на дома си, който се натрупва с течение на времето. Те също могат да се възползват от данъчни облекчения върху лихвите по ипотечните кредити и други разходи, а успешното изплащане на жилището позволява да живеете без ипотека. Някой ден домът ви ще струва повече от сумата, която сте платили, а ако решите да продавате, ще спечелите от по-високата стойност на дома си. Може също така да разполагате и със сигурен източник за пасивен доход в бъдеще, ако решите да го отдадете под наем, особено ако местоположението на имота е добро.

Ако в момента се чудите дали да закупите или наемете жилище, то тази статия е за вас. Тук сме включили основните причини, поради които си заслужава да изберете покупка на имот, вместо наемане на такъв.

Покупката на жилище е по-изгодна в дългосрочен план

Животът в имот под наем ви струва пари, които не можете да си върнете. На практика плащате всеки месец за жилище, което не притежавате и което няма да стане ваше в бъдеще.

От друга страна покупката на имот е голяма стъпка, изискваща сериозна финансова инвестиция, но която в дългосрочен план ще ви излезе по-изгодно в сравнение с това да плащате за нещо, което не притежавате. Изплащането на имот, който е ваш е много по-добро от изплащането на нечий друг актив, който няма да ви донесе печалба в бъдеще.

Притежанието на собствено жилище ще ви помогне да изградите финансова стабилност

Да разполагате със собствено жилище е умен начин да гарантирате финансовата си стабилност за бъдеще. Домът е ценен актив – струва повече от това просто да имаш място къде да живееш.

Факт е, че недвижимите имоти повишават стойността си с течение на времето или поскъпват поради нивата на инфлацията. Никой друг актив не може да изгради финансовата ви стабилност по-последователно. Когато наемате, вие осигурявате печалбата на вашия наемодател, а не вашата собствена.

По-малки разходи

Идеята да живеете в собствен дом, без да се налага да плащате ипотека или наем е мечта за мнозина. Да, в голяма част от случаите покупката на имот ви обвързва с изплащане на кредит, но това означава че с всеки изминал месец и година се приближавате към заветната мечта, докато ако плащате само наем, това са пари, които няма да ви донесат нищо друго, освен моментен покрив над главата.

В дългосрочен план разходите по собственото жилище са сравнително по-малки, в сравнение с това под наем.

Решението какво да правите с жилището е ваше

Иска ви се да освежите кухнята или спалнята? Речено, сторено, правите каквото си пожелаете, ако жилището е ваше. Но ако сте под наем трябва да обсъдите всеки един дребен ремонт и дори пробиването на стената с хазаина. В много голяма част от случаите се стига до противоречия кое може и кое не може да се направи, особено ако имате и домашни любимци. Откриването на подходяща квартира си е същинско предизвикателство и винаги е свързано с много договорки.

Нещата далеч не са така, ако изберете покупка на собствено жилище. Притежаването на дом ви позволява да правите с него каквото пожелаете – от пребоядисване на стените до пълно преустройство. Когато притежавате своя дом, имате свободата и пълния контрол да правите каквото искате с него, без да се налага да се притеснявате за допълнителни такси, договори за наем, условия и други разходи, които вървят с наемането.

Покупката на жилище ви осигурява стабилност

Завършваме днешната тема с най-убедителната причина, поради която си заслужава да изберете покупка вместо наем на жилище. Животът под наем означава да живеете в несигурност. Във всеки един момент наемодателят може да ви помоли да освободите непредвидено. Да живеете под наем означава да сте с единия крак на улицата.

В крайна сметка неприкосновеността на личния живот, спокойствието и стабилността от притежаването на дом са безценни. Закупуването на жилище означава, че вашите деца винаги ще имат място, което да нарекат свое, възможност да ходят на училище в добър квартал и приятели, които живеят наблизо.

Когато говорим за покупка на жилище, винаги трябва да знаем какво е Строителство при Обезщетение.