Защо търсенето на имоти става все по-ожесточено - Майт ЕООД

Защо търсенето на имоти става все по-ожесточено

От 2010 година насам цената на недвижимите имоти у нас се е увеличила с около 43%, което е с няколко единици над средното за Европа.

13 сеп. 2022

Основна причина за поскъпването на имотите се дължи на по-високата стойност на строителните материали, която скочи дори над 50% във всички категории. Въпреки непрекъснато увеличаващите се цени на недвижимите имоти, обаче интересът към тях не е спаднал, дори напротив.

През последните няколко години огромна част от българите се насочиха към покупка на имоти с цел инвестиция. Това на своя страна поддържа популярната в последно време тенденция за по-голямо търсене от предлагането. Но какво предизвиква целия този ожесточен интерес към имотите предстои да разберете в следващите редове.

По-сигурни възможности за инвестиция

Инфлацията се увеличава и ще продължи да расте в дългосрочен план. За това прогнозират множество експерти, не само у нас, но и по цял свят. Това накара много хора да осмислят внимателно процеса и да вземат важни решения. За да не загубят стойността на спестяванията си, голяма част от купувачите избират да ги инвестират в нещо устойчиво, което увеличава цената си в бъдеще и може да им донесе стабилни пасивни доходи и отлична възвръщаемост на вложеното.

Такива възможности предоставя покупката на недвижим имот с цел инвестиция. Независимо дали ще използвате апартамента, ще го отдавате под наем от време на време или ще го задържите с цел препродажба в бъдеще и извличане на капиталова печалба – всеки един от тези идеи си струва инвестицията. Недвижимите имоти са ценен актив, който увеличава стойността си в бъдеще. Поради тази причина се превръща в един от най-сигурните начини за инвестиране в днешните не толкова сигурни времена.

Расте интересът към покупката на собствени жилища

Нуждата от собствени жилища допълнително стимулира имотния пазар. Брокери с дългогодишен опит споделят, че през последните няколко години все повече млади хора на възраст между 25 и 35 години се насочват към покупката на собствено жилище.

Безспорни са предимствата от притежанието на личен недвижим имот и в много отношения той излиза в пъти по-изгодно отколкото наемането на такъв. Точно тази сигурност, стабилност и спокойствие, които осигурява собственото жилище са и причината голяма част от хората да теглят кредити за покупка на желан имот, които впоследствие изплащат. Повече за предимствата на собственото жилище, пред това под наем можете да прочетете тук.

Цената на недвижимите имоти постоянно се променя, защото се влияе от твърде много фактори. Едно е сигурно – покупката на жилище е едно от най-трудните, но и важни решения в живота на всеки човек, тъй като подсигурява неговата финансова стабилност за в бъдеще. За това и експерти прогнозират, че търсенето на недвижими имоти ще си остане все така ожесточено. Целта е да се намери баланс и с предлагането на такива.

Ако търсите апартамент не пропускайте да разгледате актуалните предложения на инвестиционна компания MAIT тук. Нашата мисия е да предложим на всеки търсещ имот възможност за избор. Защото знаем, колко е важно да откриете точно това, към което се стремите.