Евтини жилища Варна - Майт ЕООД

Евтини жилища Варна

Прозорец от възможности се отваря през 2023 за всеки търсещ имот, единодушни са брокери.

25 май 2023

Нарастващото предлагане за сметка на намаляващото търсене засилва конкуренцията, което на практика означава, че голяма част от предлагащите имоти следва да се съобразят със сериозното разнообразие от сделки в момента на имотния пазар. На практика това означава, че през настоящите месеци ще ви бъде по-лесно от всякога да откриете евтини жилища във Варна.

Очакваното повишение на лихвите – Как ще се отрази това на имотния пазар?

Още от преди месеци се наблюдава известен ръст на лихвените проценти. Според експерти той се очаква да бъде усетен най-вече в средата на настоящата година, като според неговия размер зависи и как ще се отрази това на пазара за недвижими имоти – дали ще го охлади или активизира.

В момента повишението на лихвените проценти е плавно, което означава че ако сте купувач това не бива да ви притеснява, особено в началото на година, когато то дори няма да бъде забелязано. Финансови и имотни експерти смятат, че очакващото се повишение на лихвите няма да има някакъв негативен ефект върху търсенето на жилища, тъй като се очаква реалните лихвени проценти по кредитите да се запазят както досега – по-ниски от инфлацията. От значение по-скоро при покупката на имот на кредит е промяната на условията за неговото отпускане, които изискват все по-високо самоучастие.

Евтини жилища Варна – На къде да се насочим?

В търсенето на изгоден имот е важно да разгледате колкото се може повече предложения, отговарящи на предварително зададените ви критерии. Колкото с по-голяма база за сравнение разполагате, толкова по-ефективно ще се справите с откриването на правилното жилище за вас, което е и на добра цена.

Не пренебрегвайте удобства заради цената

Погрешна практика за много от купувачите е да се насочват към жилища, които не разполагат с нужните удобства – локацията им не е добра и са отдалечени от важни градски точки, не разполагат с озеленяване или обособено паркомясто, разположени са в неподдържана и стара сграда и т.н.

За да избегнете покупката на имот, чийто разходи за ремонт ще се отразят негативно на бюджета ви, брокери съветват да си направите два списъка с изисквания. В единия включете задължителните критерии, на които трябва да отговаря дадено жилище – паркинг, добра локация, кътче за отдих в близост и т.н. В следващия отбележете всички критерии, с които можете да се примирите лесно, ако липсват. Например наличието на паркомясто, в случай, че не разполагате с автомобил и нямате планове да си купувате такъв, особено ако жилището е близо до работата или училището на децата ви и т.н.

Не винаги евтино означава некачествено!

Разпространено разбиране сред голяма част от хората е, че ако даден имот се предлага под пазарната цена това означава, че има нещо не както трябва с него. Въпреки, че някои имоти са с ниски цени, защото са разположени в неатрактивни градски региони или поради сериозна нужда от ремонт, голяма част от предложенията в момента са на изгодна цена просто защото собственикът им желае да ги продаде възможно най-бързо.

Евтини жилища Варна днес можете да откриете и с добри локации, както и жилища във Варна без посредник поради ожесточената конкуренция, принуждаваща все повече продавачи да смъкват от цените на имотите си с цел да привлекат повече заинтересовани клиенти.

Експерти съветват да не се доверявате на сляпо, а винаги да правите предварителна проверка на имота за неговото състояние, както и дали не върви с някакви тежести или други фактори, отразяващи се на неговата цена. След което претеглете всичките си задължителни критерии и тези, които лесно ще можете да пренебрегнете преди да преминете към избора си.
Нашите топ предложения за жилища Варна, отговарящи на всички съвременни изисквания ще откриете в статията Жилища Варна – топ 14 предложения.