Жилища Варна – Какво ни очаква през 2024 - Майт ЕООД

Жилища Варна – Какво ни очаква през 2024

След бурните събития, на които станахме свидетели на пазара за недвижими имоти най-накрая можем да си отдъхнем. В края на първото четиримесечие от 2024 година, експерти на имотния пазар наблюдават известно затишие, в сравнение с предходния период. През 2023 година търсенето се увеличи неимоверно, изпреварвайки предлагането, като това доведе до дисбаланс по сделките с жилища.

Време е за равносметката: Какво да очакваме през идните месеци и дали да планираме покупка?

Намерете най-добрите жилища във Варна тук.

Проверете най-интересното за Строителство срещу обезщетение тук.

Имотен пазар 2024

Засиленото търсене и рекордните ръстове на пазара за недвижими имоти, които преобладаваха през изминалата година създадоха едно неспокойствие, което причини известно неудобство за сключването на ефективни сделки. Това накара купувачи и продавачи буквално да копнеят отново за затишие. И ето го и то!

2024 година стартира спокойно, оправдавайки прогнозите на редица агенти с богат стаж в сферата на недвижимите имоти. През първите месеци на годината най-накрая търсенето и предлагането се балансираха, което доведе до известен спад в активността и броя реализирани сделки. От една страна много купувачи в момента избират да изчакат по-добър период за покупка на жилище – това са най-вече тези, търсещи собствен имот, както и тези, които все още не разполагат с подходящото финансиране.

Затишието от страна на купувачите е провокирано и от очакваното повишение на лихвените проценти по кредитите, което според прогнозите очакваме да се случи всеки момент – споделят брокери и финансови експерти. Въпреки затишието си остава едно неспокойно очакване, предизвикано и от непостоянните нива на инфлацията. Този фактор играе важна роля в определянето на цените на имотите по цял свят, и ето, че в последно време започна да се усеща силно и у нас. Голяма част от хората вече не смогват в покриването на ежемесечните си разходи, което прави все по-трудно заделянето на средства за покупка на жилище.

Интересът към инвестицията в имоти все още е популярен, а според специалистите е дори желателен. Това си остава най-добрият начин да защитите спестяванията си в днешните непостоянни времена, инвестирайки ги в дългосрочен актив, който в бъдеще увеличава своята стойност – единодушни са експерти.

Състоянието на имотния пазар в момента се отразява и на продавачите. Те трябва да бъдат гъвкави, особено в определянето на стойността на имотите си, за да постигнат успех в продажбата на имота си.

Имоти Варна: Ето какво ни очаква

Затишието от страна на купувачите даде възможност за постигането на баланс от страна на предлаганите имоти във Варна. Строители и инвеститори в бранша преосмислиха стратегиите си и стартираха изцяло нов подход, при това доста успешен.

Интересът на купувачите все повече се насочва към имотите ново строителство и в частност сделките „на зелено“, особено с цел инвестиция. Голяма част от младите предприемачи избират да заложат на сигурно, закупувайки апартаменти с цел отдаване под наем и реализиране на сигурна възвръщаемост на средствата и бъдеща печалба. А най-добри възможности за подобни начинания предоставят именно жилищата ново строителство, благодарение на многобройните си предимства. Интересът към покупката на имоти с инвестиционна цел отново е насочен към двустайните и тристайни апартаменти, които са идеални за бъдещо отдаване под наем – сезонно или целогодишно.

Днес новото строителство продължава да се развива, предоставяйки на всеки желаещ богат избор от възможности – с перфектна локация, съвременни удобства и разположени в ТОП квартали на Варна. Много от купувачите, основно млади семейства търсят точно това: бъдещият им дом да е функционален, удобен и да предоставя всички възможности за съвременен и пълноценен градски живот.

Пазарът за недвижими имоти във Варна в момента е стабилен, като отново се наблюдава известен ръст в цените на жилищата. Според експерти, повторно поскъпване през идните месеци не се очаква и тенденцията ще се задържи спокойна, предоставяйки възможности за изгодни сделки. Кой е най-подходящият момент за покупка на жилище и как да го изберете правилно ще разберете в следващата ни тема.